En av tre leser for dårlig

En av tre nordmenn er så dårlige til å lese at de har, eller kan få, problemer med å fungere tilfredsstillende i arbeids- og hverdagslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Leseferdigheten blir viktigere i framtidsyrkene. Mange vil derfor bli presset ut av arbeidsmarkedet, sier Egil Gabrielsen ved Senter for leseforsking.

Så mange som 900000 voksne kan få store problemer med å henge med i utviklingen. I går ble resultatene overlevert Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

Dårlig i regning

Leseferdighetene er vurdert ut fra evne til å bruke de skriftlige informasjonene til å fungere i samfunnet, nå sine mål og utvikle kunnskap.

Tretti prosent av befolkningen klarer bare å forstå konkrete setninger. Denne andelen av folket kan bare løse regnestykker med pluss og minus dersom tallene er skrevet inn i en tekst.

Arbeidsgivere er allerede svært opptatt av at arbeidssøkere er sosialt aktive og dyktige til å kommunisere.

Professor Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøyskole tror arbeidsgiverne nå også vil bli mer fokusert på leseferdighetene.

- Dette er en del av en større utvikling som allerede skjer. Jeg tror vi vil oppleve stadig flere tester i framtida, sier Colbjørnsen.

...men Inger kjemper videre
...men Inger kjemper videre Vis mer

Overrasket

5000 i alderen 16- 65 år har deltatt i den norske delen av undersøkelsen.

- At 30 prosent av befolkningen leser så dårlig at de ikke fungererer i arbeids- eller samfunnslivet, er overraskende, fastslår statssekretær Berith Bergersen i KUF.

- Stortingsvedtaket om at alle voksne har rett til grunnskole- og videregående opplæring, er viktig for å bedre på dette, sier hun.

Norge blir grundig slått av Sverige i konkurransen om å være flinkest til å lese. Av 21 land som deltok i undersøkelsen, er Norge nest best.