En av tre lever med store smerter

Nordmenn føler seg mest plaget av smerte i Europa, viser en europeisk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge en stor europeisk undersøkelse lider hver tredje nordmann over atten år av kroniske smerter, skriver Dagsavisen i dag.

16 land og 46 000 personer deltok i undersøkelsen, som blir publisert i European Journal of Pain.

Nesten halvparten av nordmennene i undersøkelsen oppgir at de plages av ledd- og slitasjegikt. Deretter følger rygg- og nakkesmerter (30 prosent), smerter på grunn av skader og kirurgiske inngrep (20 prosent) og hodepine (10 prosent).

Norge skiller seg fra sine naboland. I gjennomsnitt lider rundt hver femte innbygger av kroniske smerter i de andre nordiske landene.

Det er neppe syting som ligger bak de høye norske tallene, tror professor Harald Breivik ved Rikshospitalet.

- Det har vært pekt på høy levealder og kaldt, vått klima som mulige forklaringer, sier Breivik til Dagsavisen.

Mellom fem og sju prosent av den voksne befolkningen har så store smerter at det går utover livskvaliteten. Det tilsvarer en kvart million nordmenn. En av fire med kroniske smerter har fått diagnosen deprimerte, en av ti ønsker i blant å dø fordi de har så store smerter.

En av fem smertepasienter har måttet slutte i jobbene sine. I dag koster kroniske smerter samfunnet like mye som kreft, hjerte- og karsykdommer tilsammen.

40 prosent mener de får for dårlig behandling i helsevesenet: Et tilsvarende antall sier de har fått et for dårlig tilbud.