En av tre SV-velgere er usikre

Tvilen kan sende partiet under sperregrensa.

VÆRE ELLER IKKE VÆRE: SV kjemper for å komme over sperregrensa. Her er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VÆRE ELLER IKKE VÆRE: SV kjemper for å komme over sperregrensa. Her er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om SV på flere målinger i det siste ligger trygt over sperregrensen, viser en spørreundersøkelse som Respons Analyse har utført for Bergens Tidende, at bare 63 prosent av partiets velgere er sikre på at de vil stemme på SV på valgdagen. Ingen av partiene på Stortinget har så mange usikre velgere som SV.

- Det kan bety at de ikke oppnår så mange prosent som er målt på meningsmålingene. Om de kan komme under 4 prosent, skal jeg ikke ha sagt, for det kan også holde seg. Men dette gir en usikkerhet, sier daglig leder i Respons Analyse, Thore Gard Olaussen.

Han viser til valget i 2009 da Venstre og Lars Sponheim lå på rundt 5 prosent på alle målingene. Da valgdagen kom endte partiet helt nede på 3,9 prosent. I en meningsmåling like før valget svarte 41 prosent av partiets velgere at de var usikre.

SV-leder Audun Lysbakken akter ikke å slappe av de siste dagene før valget og vil unngå Venstre-smellen fra 2009.

 

- At så mange er usikre, viser bare at innspurten blir veldig avgjørende. Selv om vi har hatt en positiv tendens på målingene, er det viktig ikke å føle seg for trygg, sier han.
Valgforsker Anders Todal Jenssen mener det har vært en økende tendens de siste tiårene til at velgerne er usikre helt fram til valgdagen, og tror mange av de som er usikre, vil følge med på de aller siste meningsmålingene før de bestemmer seg. (NTB)