En av tre vil slutte å røyke

En av tre sier de vil slutte å røyke eller røyke mindre når den nye røykeloven trer i kraft neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en undersøkelse Infact har gjort for VG sier 14 prosent av røykerne at de vil slutte mens 18 prosent sier de vil redusere røykingen.

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) nærmest jubler over tallene:

–Dersom en av tre som i dag røyker vil slutte eller røyke mindre er det en meget god nyhet, sier helseministeren. Han har fått mye kritikk for den nye loven som innfører totalforbud mot røyking på serveringssteder, men tror historien vil gi ham rett:

–Om noen år vil mange spørre seg om hvorfor vi ikke innførte denne røykeloven tidligere. Akkurat som vi i dag ikke forstår hvordan vi orket røykfylte heiser, fly og møterom, sier Høybråten.

Den nye røykeloven trer i kraft 1. juni neste år.

Sosial- og helsedepartementet skal hjelpe folk å slutte

Nyttårsforsettet om å slutte å røyke blir ofte med forsettet. Men ifølge Sosial- og helsedepartementet klarer flere å slutte når de får hjelp. Departementet intensiverer derfor sine hjelpetilbud i januar.

–Halvparten av dem som røyker er moderat eller sterkt avhengige av nikotin. Med litt hjelp og veiledning er det likevel mulig å slutte. Det er derfor viktig at hjelpen er lett tilgjengelig, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedepartementet i en pressemelding.

I løpet av året som er gått har departementet gjennomført to store kampanjer mot røyking. Ved inngangen til 2004 trappes hjelpetiltakene ytterligere opp ved at røyketelefonens åpningstider utvides. I tillegg starter røykeavvenningskursene opp igjen i uke 3 i hele landet. Informasjon om røykeavvenningskursene kan man få ved å ringe røyketelefonen eller på www.tobakk.no.

I januar i 2003 ringte 7.000 personer Røyketelefonen 800 400 85, og det forventes at pågangen blir like stor i januar 2004.

(NTB)