En av tvillingene blunket

Den ene tvillingjenta fra Guatemala, som tidligere i uka ble skilt fra sin siamesiske søster, viste torsdag tegn til bevissthet da hun blunket med øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger ved det medisinske senteret i Los Angeles sa at de små bevegelsene var et oppløftende tegn.

- Så langt er vi fornøyde, forsiktig fornøyde, sier dr. Jorge Lazareff, nevrokirurgen som ledet den 22 timer lange operasjonen ifølge NTB.

Jentene er fortsatt dypt bevisstløse. De har fått medisiner som gjør at de ligger helt stille slik at de ikke skal hoste eller gjøre bevegelser som kan flytte på bandasjene rundt hodene deres. Begge ligger på intensivavdelingen ved California universitetssykehus i Los Angeles.

- De er fortsatt i en veldig kritisk fase, sa doktor Michael Karpf torsdag til CNN.

Hjembygda følger med

- Jeg er så glad for at de klarte å skille dem, sier Loida de Jesus Hernandez, som er bestemoren til de to tvillingene.

- Før operasjonen gråt vi fordi vi så dem på den måten. Vi har lidd i et år. Jeg ber om at alt går bra, sier bestemoren.

Feiret

De to rommene familien Quiej Alvarez eier i bygda Belen, 20 mil før for Guatemala City, bar tegn etter storfest torsdag. Gårdbrukerne fra den lille bygda har feiret operasjonen i Los Angeles.

Familien til ekteparet som for tida altså følger døtrene sine til USA holder åpent hus. En strøm av besøkende kommer for å snakke med slektningene til de siamesiske tvillingene. I trehuset som er 25 meter bredt og har jordgulv lager kvinnene tortillas og serverer risbrennevin til de oppmøtte.

Landsbygdas musikere har satt opp høytaler på taket og spiller lokal countrymusikk på keybord.

Har aldri møtt jentene

Nå venter de veldig på å få jentene hjem. De kjenner bare jentene fra bilder og TV. De to har nemlig aldri vært hjemme. På grunn av deres tilstand har de måttet oppholde seg på sykehus hele livet.

- Vi vet om dem fra nyheter, og vi har sett dem på TV og i aviser. Nå er vi så glade for at operasjonen var vellykket, sier nabo Joaquin Hernandez.

I huset til familien har de laget et alter omgitt med lys og bilder av «de små Mariaene», som de kalles. Her kneler kvinnene og ber.

- Jeg trodde ikke de ville klare å skille dem. De så så vanskelig ut. Jeg trodde de skulle være sammen for alltid, sier bestefar Wenceslao Quiej.

Bekymret for framtida

Han takker Gud for at det finnes spesialister som legene som opererte jentene. Men nå bekymrer bestefar seg for hvordan jentene vil venne seg til hjemmet sitt og hvordan den fattige landsbyen vil ta dem i mot.

Bestefar forteller at jentenes far bare tjener vel 650 kroner i måneden for arbeidet på bananplantasjen.

- Jentene trenger kanskje spesiell pleie. Og det har de rett og slett ikke nok penger til, sier Wenceslao.

Han mener livet kommer til å bli vanskelig for dem. Men bygda skal finne plass.

- Når de kommer tilbake skal vi se om vi klarer å bygge et eget rom til dem, avslutter bestemoren.

Takker Gud

Foreldrene til de siamesiske tvilligene takker Gud og legene som klarte å skille de to fra hverandre.

- De ser ut til å ha det mye bedre, men de er litt vanskelige å kjenne igjen akkurat nå, fordi de er dekket av bandasjer, sier barnas far Wenceslao Quiej Lopez ifølge AP.

Tilstanden til ettåringene Maria Teresa Quiej Alvarez og søstera Maria de Jesus er fortsatt kritisk, men stabil.

Gud vil belønne

Jentenes foreldre snakket offentlig for første gang på en pressekonferanse i går.

- Vi er svært lykkelige. Spesielt fordi vi har sett at alt går bra. Og vi er takknemlige. Vi vet ikke om vi noen gang kan betale tilbake til sykehuset, men Gud vil belønne dem, sa den 21-årige faren.

Faren svarte på spørsmål på vegne av sin 23-åringe kone, som lo da en ung niese av paret oversatte spørsmålet om de to hadde åpnet øynene ennå. Hun ristet på hodet til nei.

Det forventes at jentene må fortsette å være tungt bedøvet og ligge i respirator i minst tre dager. Hjernene deres har hovnet opp, og man må vente til hevelsene går ned.

- Begge jentene har kommet seg like bra nå. Dette går akkurat som planlagt, sier barnesykepleier Berta Acosta, som også oversatte for de spansktalende foreldrene.

Må gå gjennom flere operasjoner

De to må gå gjennom operasjoner i framtida. Hodeskallene skal blant annet rekonstueres.

Kirurger rundt om i verden har bare foretatt lignende operasjoner fem ganger i løpet av det siste tiåret.

To tvillinger fra Honduras ble operert i Utah i 1996. To tvillingpar fra Sør-Afrika ble operert i 1993 og 1999. To jenter fra Pakisten ble skilt i Toronto i 1995. Et siamesisk par i Napal fikk sin operasjon utført i 2001.

En av guttene som ble skilt fra sin tvilling i 1993 døde. Det samme gjorde en av jentene fra Toronto. Toronto-søstrene var to av tre søstre, nemlig trillinger, født i Pakistan. Den tredje jenta var ikke født sammenvokst med det to andre. Hun overlevde også.

Kostbart

Operasjonen er beregnet å koste omkring 11,5 millioner kroner. Det er organisasjonen Healing the Children som sørget for å få barna fra Guatemala til Los Angeles.

De 50 legene og sykepleierne som deltok i operasjonen stilte opp gratis. Leie av utstyr og lokale koster likevel mye penger, og organisasjonen håper nå at de kan samle inn nok penger til å dekke utgiftene.

<B>FØR OPERASJONEN:</B> Foreldrene og legene håper tvillingene snart kan gå. Men ennå ligger de tungt bedøvet i respirator.
FORELDRENE:</B> Foreldrene Wenceslao Quiej Lopez (til venstre) og Alba Leticia Alvarez på 21 og 23 år takker Gud og legene.
MÅTTE OPERERES ENNÅ EN GANG:</B> Sykepleier Michelle Murray (til venstre)behandler Maria Teresa Quiej Alvarez. Ettåringen måtte gjennom en ny operasjon på grunn av hjerneblødning etter maratonoperasjonen. Nå ser alt mye bedre ut.