ETTERSØKT: Malaysiske Jho Low er ettersøkt av amerikanske og malaysiske myndigheter. Nå har noen av hans landsmenn bestemt seg for å ha litt moro på hans bekostning. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpix
ETTERSØKT: Malaysiske Jho Low er ettersøkt av amerikanske og malaysiske myndigheter. Nå har noen av hans landsmenn bestemt seg for å ha litt moro på hans bekostning. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpixVis mer

En av verdens mest ettersøkte finansforbrytere latterligjøres i hjemlandet

- Vi prøver å få litt humor ut av situasjonen.

Han omtales som en av verdens mest ettersøkte finansforbrytere, malaysiske Jho Low.

Det amerikanske justisdepartementet mener at Low har en av hovedrollene bak et tyveri av 4,5 milliarder dollar - 38 milliarder norske kroner - fra et malaysisk utviklingsfond.

Festet med kjendiser

Sammen med flere andre skal han ha kjøpt flere luksuseiendeler med de stjålne pengene. Low skal ha kjøpt luksusleiligheter, private fly, en yacht til 250 millioner dollar, samt festet med kjendiser som Leonardo Di Caprio, Paris Hilton og Miranda Kerr, som han overøste med smykker verdt flere millioner dollar. Disse smykkene har siden blitt gitt til det amerikanske justisdepartmentet.

Det hadde vært til å forstå dersom hans landsmenn var forbannet og irritert, og ønsket Lows hode på et fat. Men det ser ut som de nå klarer å se humoren i det voldsomme pengeforbruket til Low, på tross av at det er statlige penger han har sløst bort.

«Finn Jholly»

For nå har Low, helt uventet, dukket opp som ansiktet til en rekke nye produkter, der man gjør narr av Lows forbrytelser, skriver CNN.

På et handlenett, under en tegning av fjeset til Low, står det: «Spending it like I stole it», fritt oversatt «bruker penger som om de var stjålet». På andre produkter står det «Tis is the season to be Jholly», altså «høytiden der man skal være glad», der det siste ordet er en vri på Lows fornavn.

Den nye kolleksjonen, «Jholly Christmas Collection», har også en helt egen vri på den kjente og kjære, også for nordmenn, boka «hvor er Willy?».

«Finn Jholly» heter den.

BARNEBOK: De fleste nordmenn vil nok raskt skjønne hvor det malaysiske selskapet har hentet inspirasjonen til denne boken fra.
BARNEBOK: De fleste nordmenn vil nok raskt skjønne hvor det malaysiske selskapet har hentet inspirasjonen til denne boken fra. Vis mer

Kelvin Long, grunnlegger av A Piece of Malaysia, butikkjeden som står bak kolleksjonen, sier til CNN at selv om mange i Malaysia håper at Low må stå til rette for sine handlinger, så ønsker de å ha litt moro på hans bekostning i mellomtiden.

- Vi ønsker å få Low tilbake til Malaysia. Men vi prøver å få litt humor ut av situasjonen. Det er mange som er sinte. La oss harsellere litt med det, sier Long.

«Mysteriemann»

Akkurat hvor Low befinner seg er det få som vet, og hverken amerikanske eller malaysiske myndigheter har fått tak i ham.

Tidligere i år skal kilder nær Low ha fortalt at han befinner seg i Kina, der han får lov til å bevege seg fritt.

Forhistorien til Low er også av en karakter som gjør at mange stilte spørsmålstegn ved hans rikdom, allerede før mistankene mot ham ble kjent.

Mot slutten av 2000-tallet slo han seg plutselig opp i New Yorks finans- og festeelite. Den London-utdannede millionærsønnen ble avbildet på fest med Paris Hilton i St. Tropez og kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

New York Post kalte ham en gang klubblivets «mysteriemann» i verdensmetropolen og er kjent som mannen som fløy en stor delegasjon klubbjenter fra New York til Malaysia og nærmestet kastet rundt seg med penger.

Men som New York Post også noterte seg: «Spekulasjonen om hvor han får pengene sin fra florerer».

- Har fanget fantasien til malaysiere

Tom Wright, medforfatter av boka en bok om Low, sier at han er en «ekstraordinær» fyr.

- Han er en mystisk figur. Hvordan han har klart å gjøre seg selv til denne mektige figure i Malaysia, og det faktum at han har dette andre livet i Vesten, har fanget fantasien til malaysiere, sier Wright.

- På et nivå er folk sinte på grunn av pengene som er stjålet og Malaysias tapte inntekter Samtidig er de fascinert av ham, hvordan han blomstret blant Hollywood-kjendiser og bankfolk. Noen malaysiere sier at han er fantastisk, heller enn at han er en man skal kritisere.

En FBI-rapport hevder at Low fra oktober 2009 til juni 2010 brukte over 85 millioner dollar på casinoer i Las Vegas, i tillegg til «leie av luksusyachter, leie av fly og på en interiørdekoratør fra London».

Hevder sin uskyld

I sentrum for de økonomiske forbrytelsene som Low knyttes til står Najib Razak, Malaysias tidligere statsminister. Han har i flere år vært under etterforskningen for å ha mottatt milliardbeløp til sin personlige konto.

Pengene skal ha kommet fra Malaysias statlige utviklingsfond, 1Malaysias Development Berhad (1MDB).

Razak ble pågrepet i jul, og han og hans familie anklages for å ha tappet 1MDB for svimlende 38 milliarder dollar, og for å ha overført nærmere seks milliarder av dette beløpet til sin personlige bankkonto.

Han var statsminister fra 2009 fram til tidligere i år, og har et nært forhold til Jho Low.

Low selv hadde ingen formell tilknytning til 1MDB og hevder han er uskyldig. I en uttalelse på sin egen nettside skriver han at han «tror han vil få oppreisning når alle relevante bevis har blitt presentert i en rettferdig og legitim rettssal».