Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av verdens mest kjente astrofysikere fyller 75 år: - Stephen Hawkings arbeid har endret måten vi ser på universet

Får gratulasjon fra NASA. 

PROFESSOR: Her er Stephen Hawking på Starmus-festivalen i Spania i fjor. Foto: EPA / NTB Scanpix
PROFESSOR: Her er Stephen Hawking på Starmus-festivalen i Spania i fjor. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stephen Hawking ble allerede som 20-åring rammet av en uhelbredelig og progressiv nevromotorisk sykdom (ALS), som lenket ham til rullestolen.

Men det har imidlertid ikke stoppet ham i å bli en verdenskjent astrofysiker og professor.

- Gratulerer

I dag fyller han 75 år, og har fått gratulasjon fra selveste NASA.

- Gratulerer med 75-årsdagen, Stephen Hawking! Ditt arbeid har endret måten vi ser på universet, skriver NASA på Facebook og på deres nettsider.

Siden han fikk ALS som 20-åring, var det uvisst hvor lenge han kom til å leve med sykdommen. Det antas at han er blant dem som har levd lengst med en slik lidelse.

Teorier

Hawking, som er professor ved Universitetet i Cambridge, har arbeidet og utviklet flere teorier. Blant annet rom-tid-teorien, gravitasjonsteorien og kvanteteorien. Han har gitt ut mange populærvitenskapelige bøker og mottatt en rekke priser.

Hans kunnskap om fysikk har gjort ham til et hett intervjuobjekt og en populær foreleser.

Blant annet fortalte han til BBC i fjor at menneskeheten risikerer selvutslettelse, blant annet fordi utviklingen av forskning og teknologi gjør at det kan skapes nye måter som ting kan gå galt på.

Til Norge

- Selv om sjansen for at en katastrofe skal ramme vår planet i løpet av et gitt år er ganske lav, vil risikoen over tid vokse, og etter hvert bli nærmest uunngåelig de neste tusen eller titusen åra, sa Hawking til BBC den gang.

I juni er det ventet at han kommer til Starmus-festivalen i Trondheim. Festivalen er en vitenskaps- og musikkfestival.

Et av Hawkings mest kjente verk er «A Brief History of Time», som kom ut i 1988.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling