Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av verdens mest mystiske hvaler filmet for første gang

Er aldri blitt sett i live før nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble fra meg av begeistring da jeg hørte at vi hadde funnet hvalen, sier Dr. Salvatore Cerchio ved Akvariet New England til BBC.

Han er leder av det internasjonale teamet med marinbiologer som nylig oppdaget en av de minst kjente hvalartene i verden.

Aldri før blitt observert i live Hvalen er av arten Omuras dvergbrydehval og er på størrelse med en buss. Den har fått navnet basert på døde eksemplarer som ble funnet i 2003.

Siden da hadde det ikke vært noen bekreftede observasjoner av arten, inntil marinbiologene nylig oppdaget en flokk utenfor kysten av den afrikansk øyrepublikken Madagaskar i det Indiske hav.

I videoen kan man se hvalen svømme få meter fra havoverflaten.

Trodde det var en ny art Omuras dvergbrydehval er en typisk finnhval med en lang og slank kropp. Den kan trolig bli opp mot 14 meter lang, men eksemplaret som ble fanger på film er rundt 12 meter.

- Noen av biologene trodde det var en helt ny art, og begynte til og med å tenke ut et nytt navn.

Over en toårsperiode observerte de 44 hvalflokker og samlet hudprøver fra 18 voksne hvaler. De fant ut at Omuras dvergbrydehval mest sannsynlig får næring fra dyreplankton ved å sluke store mengder vann og filtere det gjennom hårete sil-lignende tenner, kjent som barder.

Det er fortsatt uklart hvor mange eksemplarer av hvalen det faktisk finnes. Cerichio sier at han snart reiser tilbake til Madagaskar for å studere hvalen nærmere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media