Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donerer 15 milliarder til universitet

En av verdens rikeste kan bli Trumps motkandidat i 2020

New Yorks tidligere ordfører Michael Bloomberg sier han vil bestemme seg i januar eller februar.

VURDERER Å STILLE: Tidligere New York-ordfører og forretningsmann Michael Bloomberg, vurderer å stille til valg som president i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File
VURDERER Å STILLE: Tidligere New York-ordfører og forretningsmann Michael Bloomberg, vurderer å stille til valg som president i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere ordføreren i New York, Michael Bloomberg, er en av verdens rikeste. Ifølge Forbes har han en formue på 46,3 milliarder dollar (om lag 393 milliarder kroner), og søndag varslet han at han donerer 1,8 milliarder dollar (om lag 15 milliarder kroner) til prestisjeuniversitetet Johns Hopkins University, melder nyhetsbyrået AP.

Det er den største donasjonen noensinne til en utdanningsinstitusjon i USA. Kostnadene for å gå på universitet i USA er skyhøye og mange ender med stor studiegjeld. Pengene skal gå til å hjelpe studenter med lav eller middels inntekt.

Tidligere i år gjorde også Bloomberg det klart at han vurderer å stille som presidentkandidat mot Donald Trump i 2020. Med denne donasjonen viser han seg igjen som en filantrop. Ifølge Washington Post har han tidligere gitt 6,4 milliarder dollar (om lag 54 milliarder kroner) til veldedige formål.

Tidligere student

Bloomberg var selv student på Johns Hopkins på 1960-tallet.

I et innlegg i New York Times forklarer Bloomberg donasjonen. Han fikk selv råd til å gå på universitetet med et National Defense-studielån, og ved å ha en deltidsjobb ved universitetet.

- Mitt Hopkins-vitnemål åpnet dører som ellers ville ha vært stengt, og det tillot meg å få oppleve den amerikanske drømmen. Jeg ønsker å være sikker på at skolen som ga meg en sjanse, vil være i stand til å åpne den samme døra permanent for andre, skriver Bloomberg.

Universitetet, som ligger i Baltimore, ble grunnlagt i 1876 etter en donasjon på 7 millioner dollar fra forretningsmannen og filantropen Johns Hopkins.

Til sammenlikning lanserte Bill & Melinda Gates-stiftelsen en satsing for å hjelpe studenter i 1999. De lovet da å donere 1 milliard dollar over en periode på 20 år. Fram til nå er det den største private donasjonen til en utdanningsinstitusjon i USA, ifølge AP.

- Å nekte studenter muligheten til å studere basert på deres evne til å betale undergrave like muligheter for alle. Det viderefører fattigdom fra generasjon til generasjon, skriver Bloomberg.

Støttet Demokratene

Etter at 76-åringen gikk ut fra Johns Hopkins i 1964, grunnla han selskapet sitt Bloomberg og ble styrtrik innen finans og media. Ifølge Forbes er Bloomberg på 11. plass over verdens rikeste. Til sammenlikning er Donald Trump på 766. plass med en langt mindre formue på 3,1 milliarder dollar.

Fra 2002 til 2013 var Bloomberg ordfører i New York.

Denne høsten brukte han om lag 110 millioner dollar på å hjelpe Demokratene i mellomvalget. Han var opprinnelig registrert som Demokrat fram til 2000. Da skiftet han parti til Republikanerne før han stilte til valg som ordfører. Fra 2007 har han imidlertid vært registrert som uavhengig fram til han skiftet tilbake til Demokratene i oktober.

I et intervju med AP gjorde han det også klart at han vil ta en beslutning om han vil stille inne relativt kort tid.

- Januar, februar

- Jeg tror januar, februar vil være omtrent så seint du kan ta en beslutning, og så tidlig du kan få samlet inn tilstrekkelig informasjon. Jeg tror jeg vet hva dette landet burde gjøre, og hva jeg ville gjøre. Men jeg vet bare ikke om det er mulig, sa Bloomberg.

Dersom han stiller til valg, vil han ha enorme økonomiske muskler og politisk erfaring med å lede en verdensmetropol. Han omtales ofte som en pragmatisk politiker, og en som er sosialt progressiv og forretningsorientert.

Tidligere har han brukt millioner av dollar på å støtte liberale kampsaker som klima, våpenlover og innvandringsreform.

IKKE LENGER PARADIS: President Donald Trump besøkte lørdag den totalt nedbrente byen Paradise nord for San Francisco. Der viste han til en samtale han skal ha hatt med den finske presidenten. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!