BØR OPPHEVES: Storavisa New York Times mener marihuanaforbudet i USA bør oppheves. Foto: AFP PHOTO/ LLUIS GENE
BØR OPPHEVES: Storavisa New York Times mener marihuanaforbudet i USA bør oppheves. Foto: AFP PHOTO/ LLUIS GENEVis mer

En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

Vil legalisere rusmiddelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marihuanadebatten har tatt seg kraftig opp i USA de siste åra. Blant annet har delstatene Colorado og Washington legalisert rusmiddelet.

Nå tar storavisa New York Times et kraftig oppgjør med marihuanaforbudet i USA for øvrig.

- Fjern forbud - Våre statlige myndigheter bør fjerne forbudet mot Marihuana, er det klare budskapet i lederartikkelen.

Avisas marihuana-dekning og tilslutning for en legalisering har blitt til et interaktivt prosjekt for storavisa på nett. Scroller man ned på siden, blir blant annet stjernene i det amerikanske flagget om til marihuanaplanter.

I den første lederartikkelen sammenlignes marihuanaforbudet med forbudstida i USA fra 1920 til 1933, der verken bruk, transport eller produksjon av alkohol var lov.

- Det tok 13 år før USA kom til fornuften og opphevet 13 år med alkoholforbud. Det var 13 år hvor folk fortsatt drakk. Lovlydige borgere ble kriminelle og de kriminelle gruppene ble flere og større. Det er over 40 år siden kongressen vedtok det nåværende marihuanaforbudet, og det har ført til stor skade for samfunnet å forby et middel som er langt mindre farlig enn alkohol, skriver avisa.

Avisa påpeker at de har kommet fram til denne konklusjonen etter mange diskusjoner i redaktørkollegiet. Mediehuset Politico skriver at New York Times er den største amerikanske avisa som har tilsluttet seg en legaliseringsholdning.

Få avhengighetsproblemer I tillegg til å ta opp de rent prinsipielle spørsmålene ved en legaliseringsdebatt, peker også avisa på krimstatistikken i USA.

Det var 658 000 pågripelser i 2012 for marihuanabesittelse, mens det til sammen var 256 000 pågripelser for kokain, heroin og lignende rusmidler.

De diskuterer også hvilke reell skade marihuanabruk kan ha for helsa, og mener rusmiddelet bare burde være tillatt for de over 21.