Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En avlytningsskandale og et ønske om forandring felte den sittende regjeringa

NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski om valget i Polen.

GRATULASJONS-KLEM: Jaroslaw Kaczynski, til venstre, gratulerer Beata Szydlo. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI / NTB Scanpix
GRATULASJONS-KLEM: Jaroslaw Kaczynski, til venstre, gratulerer Beata Szydlo. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nasjonalkonservative og innvandringsskeptiske opposisjonspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) har vunnet valget i Polen med overveldende margin.

Partileder Jaroslaw Kaczynski erklærte seier rett etter at en valgdagsmåling viste at partiet får 39,1 prosent av stemmene i søndagens valg.

I valgdagsmålingen får regjeringspartiet Borgerplattformen 23,4 prosent av stemmene, og partileder og statsminister Ewa Kopacz har innrømmet valgnederlaget.

Avlytningsskandale og regjeringsslitasje
Det polske valget viser først og fremst at demokratiet fungerer, forteller professor og NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI til Dagbladet.

Det betyr også at partiet som har hatt makta i åtte år, nå må flytte ut av Polens regjeringskontorer.

- Det har vært et dypt ønske om forandring, sier Godzimirski til Dagbladet.

Og det på tross av at regjeringspartiet Borgerplattformen har levert gode tall på økonomisiden. I så måte mener forskeren det ligner på situasjonen i Norge opplevde før stortingsvalget i 2013.

- Regjeringspartiet leverte gode tall, men klarte ikke å overbevise flertallet om at de tjener landet best, er konklusjonen til Godzimirski.

I tillegg til generell slitasje, har Borgerplattformen også stått i hardt vær i det siste, forteller Godzimirski. En avlytningsskandale var blant flere årsaker til at oppslutningen etter hvert har dalt.

- Sentrale politikere i regjeringspartiet ble avlyttet og samtalene offentliggjort. Det som ble sagt, skadet partiet mer enn at de hadde blitt avlyttet, sier Godzimirski

Mer konservativt NUPI-forskeren beskriver valgvinner Lov og rettferdighetspartiet som mer konservative enn det nåværende regjeringspartiet Borgerplattformen.

- Men generelt er det en større dreining mot høyre i polsk politikk, selv om begge partiene kommer fra solidaritetsbevegelsen.

Partiet har imidlertid satset mer på en skeptisk tilnærming til blant annet EU, men Godzimirski tror ikke Polen kommer til å distansere seg fra unionen eller Europa med det første.

- Jeg forventer ikke store spenninger i forholdet til Europa. 80-85 prosent av polakker er for et medlemsskap i EU. Så vinnerne er nødt til å forholde seg til EU og NATO, sier han.

- Har lært av sine feil Det legger også en del begrensninger på hva de kan tillate seg å gjøre, forteller forskeren.

- Partiet har lært av sine tidligere feil. Jeg tror de vil prioritere de viktige tingene som de kan klare å få til. De har et ambisiøst velferdsprogram. Andre ting må trolig vike for at det skal implementeres.

Godzimirski forteller videre at veldig mye av den politiske debatten i Polen i forkant av valget, dreide seg i stor grad om hjemlig politikk.

- Jeg vil derfor ikke regne med noen stor dreining i utenrikspolitkken.

Ifølge valgdagsmålingene har PiS fått nok stemmer til at partiet kan danne regjering alene og slipper å gå i koalisjon med andre partier, og partiets statsministerkandidat Beata Szydlo blir landets nye regjeringssjef.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!