- En avtale er innen rekkevidde

Jens Stoltenberg er i Cancun og er optimist når det gjelder klimaforhandlingene.

OPTIMISTISKE: Jens Stoltenberg møtte Mexicos president Felipe Calderon om klimaforhandlingene i Cancun i formiddag, lokal tid. Det er enighet om mye, forteller de. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet.
OPTIMISTISKE: Jens Stoltenberg møtte Mexicos president Felipe Calderon om klimaforhandlingene i Cancun i formiddag, lokal tid. Det er enighet om mye, forteller de. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no): Jens Stoltenberg ankom Cancun i Mexico i går kveld, lokal tid. I dag har han hatt møte om forhandlingene med Mexicos president, Felipe Calderon, og fått en grundig innføring i forhandlingene. Stoltenberg har i dagene før Cancun-møtet vært pessimistisk med tanke på utkommet. Etter møtet med Calderon, er han optimist.

Penger på bordet
- Det er større muligheter for en avtale enn det jeg trodde for en tid siden. Det blir krevende, og vi kommer ikke i mål, men vi må sørge for å komme nærmere en avtale. Det er innen rekkevidde, sier Jens Stoltenberg, men legger til at det som kreves er at alle land er villige til å inngå kompromisser.

Ifølge Mexicos president er det bred enighet om verdien av en skogavtale, selv om det ikke vil komme på plass før alt er på plass. Det er enighet om teknologioverføring og klimatilpasning. Det kan også bli enighet om å etablere et grønt fond med 30 milliarder dollar kroner til finansiering av klimatiltak i u-land, noe som har vært Stoltenbergs kjernesak i tillegg til regnskogavtalen. Det er håp også når det gjelder de virkelig store flokene.

- De to tre vanskeligste temaene er om og hvordan utslippsmålene som ble meldt inn etter Københavnmøtet skal nedfelles, og måling og rapportering av klimatiltakene. Men her har Kina og India framgang. Når det gjelder finansiering, er dette ikke en situasjon som er til å løse nå, men vi kan bli enige om et grønt fond og så kan vi jobbe videre med hvordan dette skal finansieres, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Skryt til Norge
Akkurat nå ligger det inne i forhandlingsteksten en henvisning til klimafinanseringsgruppa som Stoltenberg har ledet på vegne av FN. Det betyr stor prestisje for Norge og Stoltenberg. Jens Stoltenberg, som er den eneste vestlige statslederen som er på plass i Cancun, får skryt fra Mexicos president.

- Norge har en nøkkelrolle i forhandlingene. Statsministeren er veldig offensiv og dedikert. Han har gjort en veldig god jobb med et sett av forslag til klimafinansiering, og det er her vi vil gjøre størst framskritt, sier president Calderon.

Han er moderat optimist når det gjelder forhandlingene.

- Jeg tror ikke vi blir enige om alt, men jeg vet at det er mulighet for et godt utkomme. Jeg ønsker at vi en dag skal fikse alle våre miljøproblemer, men så lenge vi tar store skritt framover, er Cancun en suksess, sier Calderon.

- Selv om jeg er optimist nå, kommer stemningen til å svinge fra time til time. Først til slutt vet vi om Cancun ble en suksess eller en fiasko, sier Jens Stoltenberg.

I dag holder Stoltenberg Norges hovedinnlegg på høynivådelen av konferansen.