Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En bauta er borte

Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen minnes Berge Furre.

- STOR INSPIRASJON: Historiker og tidligere SV-leder Berge Furre er død, 78 år gammel. Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen beskriver Furre som en inspirator og foregangsmann. Foto: Dagbladet
- STOR INSPIRASJON: Historiker og tidligere SV-leder Berge Furre er død, 78 år gammel. Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen beskriver Furre som en inspirator og foregangsmann. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For meg har Berge Furre og den politiske arven hans vært en stor inspirasjon, og vi i SV vil minnes han med takknemlighet og og glede, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse.

Historiker og tidligere SV-leder Berge Furre er død, 78 år gammel, melder Stavanger Aftenblad.

Da sosialistisk folkeparti ble stiftet i 1961, ble Berge Furre valgt til sekretær i det nye partiet.

Som sentralt medlem av SF markerte Berge Furre seg i Norsk politikk, kanskje særlig under EF-kampen fram mot folkeavstemningen i 1972.

- Det er med dyp sorg vi har tatt imot budskapet om bortgangen til Berge Furre. En bauta i historien til SV og i norsk samfunns- og åndsliv, er borte. Partiet vårt skylder Berge Furre en stor takk for den livslange innsatsen hans for rørsla vår og de verdiene den står for. Det er en høvding som har gått bort, sier Lysbakken.

- Satte spor Han og partiet vil huske Furre som mannen som skapte den moderne venstresiden i Norge.

-  Han satte spor etter seg på mange områder i norsk politikk, fra EU-kamp og landbruk til internasjonal solidaritet og personvern. Våre tanker er hos familien til Berge i dag.

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen beskriver Berge Furre som en hedersmann og en høvding på norsk venstreside.

-Det er veldig trist og vemodig at Berge Furre har gått bort. Han var den sterkeste målbæreren for den tredje vei i sikkerhets- og fredspolitikken, altså veien mellom stormaktene USA og Sovjet under den kalde krigen, sier Halvorsen til Dagbladet.

-Han hadde en redelighet og en anstendighet i sitt politiske arbeid, som gikk utenpå alle andre. Han var en svært viktig politisk kraft i etterkrigstida, både for å holde opp perspektivet freds- under den kalde krigen og etterpå, og han spilte også en veldig viktig rolle for at Norge ikke ble medlem av EU, særlig i 1972, sier hun videre.

- Raus person Halvorsen påpeker også at Furre var en person som aldri framhevet sin egen rolle.

-Men i klokskap og innsikt gikk han utenpå alle sammen. Han var en intellektuell som knyttet Bygde-Norge til venstresida, for eksempel gjennom arbeidet han gjorde for jordbruk og småbønder på 70-tallet. Han var en ettertenksom og raus person som viste stor respekt for alle, sier Halvorsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media