- En begrenset militær aksjon vil ikke være nok

Tyrkia krever regimeendringer. NATOs nest største miltiærmakt er i høy beredskap.

HØY BEREDSKAP: Tyrkia er i høy beredskap i forbindelse med konflikten i Syria. Dette bildet fra i dag, viser et pansret kjøretøy nær et gjerde på den tyrkisk-syriske grensa i Cilvegozu i Trukey. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix
HØY BEREDSKAP: Tyrkia er i høy beredskap i forbindelse med konflikten i Syria. Dette bildet fra i dag, viser et pansret kjøretøy nær et gjerde på den tyrkisk-syriske grensa i Cilvegozu i Trukey. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Storbritannias statsminister David Cameron har sett seg nødt til å skru ned krigsretorikken mot Syria etter at parlamentarikerne ga ham tommelen ned, gjør Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan det motsatte.

Høy beredskap Han tar til orde for regimeendringer i det borgerkrigsherjede landet.

- En begrenset militær aksjon vil ikke være nok. Intervensjonen bør være som i Kosovo. Intervensjonen bør ikke være en operasjon der man går inn og ut i løpet av én eller to dager, sa Erdogan i går.

Samtidig mobiliserer Erdogan styrkene langs grensa til Syria. Tyrkia er NATOs nest største militærmakt med en styrke på nesten 800 000 soldater, og 110 000 offiserer.

- Vi er i høy beredskap. Tyrkia vil gjøre alle nødvendige tiltak for å sikre egne strategiske interesser. Tyrkiske styrker har mandat til å iverksette tiltak mot enhver sikkerhetstrussel fra Syria eller andre steder og slå tilbake, sa utenriksminister Ahmet Davutoglu onsdag.

Vil bidra i aksjonen Landet har allerede opplevd en rekke angrep som følge av konflikten i Syria, og kan i teorien ta i bruk NATOs artikkel fem - som sier at et angrep på ett NATO-land oppfattes som et angrep på alle. Tyrkia har tidligere truet med å gjøre dette, men har ikke hintet om å gjøre det den siste tida.

Tyrkia har dessuten erklært at de vil bidra i en internasjonal koalisjon dersom det er behov for det.

MOBILISERER: Her ankommer tyrkiske soldater grenseovergangen i Cilvegozu i dag. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix
MOBILISERER: Her ankommer tyrkiske soldater grenseovergangen i Cilvegozu i dag. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix Vis mer

Også Frankrike vil fortsatt støtte USA i et angrep mot Assad-regimet i Syria til tross for britenes nei.

- Frankrike ønsker en fast og forholdsmessig aksjon mot regimet i Damaskus, sier Frankrikes president François Hollande i et intervju med Le Monde i går.

Russiske trusler Den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel sier USA ikke har gitt opp å få dannet en internasjonal koalisjon som skal komme med en reaksjon på det antatte gassangrepet i Syria, ifølge Reuters.

- Vi fortsetter å rådføre oss med britene, som vi gjør med alle våre allierte, sier Hagel, selv om USA ikke kan vente seg direkte militær støtte fra Storbritannia.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sier Tyskland ikke kommer til å delta i en militæraksjon. Det vil heller ikke Norge, som tidlig sa i fra at det var uaktuelt så lenge det ikke foreligger et FN-mandat.

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin, som støtter Syrias president Bashar al-Assad, sier at det britiske Parlamentets nei er et tydelig tegn på at «folk begynner å forstå farene ved en militær inngripen og konsekvensene det kan få».
Angrep i helga Norske eksperter tror et angrep kan komme allerede nå i helga. Spesielt det at USA gikk ut med en etterretningsrapport som skal bevise at det var syiske myndigheter som sto bak angrepet, gjør at ekspertene tror at amerikanerne nå ønsker å rettferdiggjøre en aksjon.

Senior militærrådgiver Per Erik Solli ved NUPI anslår at angrepet, dersom det kommer, kan skje allerede natt til søndag. 

RAKETTSKJOLD: Tyrkia har installert en rekke rakettskjold av typen Patriot. Foto: AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH / NTB SCANPIX
RAKETTSKJOLD: Tyrkia har installert en rekke rakettskjold av typen Patriot. Foto: AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH / NTB SCANPIX Vis mer

- At John Kerry går ut nå med en etterretningsrapport tyder på at de posisjonerer seg for å søke legitimitet for et angrep. Det er vanskelig å forutse om og når de vil handle, men det kan skje tidligst natt til søndag, sier Solli til Dagbladet.

AMERIKANSKE FLY: Fra Incirlik-flybasen i Tyrkia kan USA bombe Syria om ønskelig. Dette bildet viser tre amerikanske F16-fly på flybasen 1. oktober 2001. Foto:  AFP PHOTO / TARIK TINAZAY / NTB Scanpix
AMERIKANSKE FLY: Fra Incirlik-flybasen i Tyrkia kan USA bombe Syria om ønskelig. Dette bildet viser tre amerikanske F16-fly på flybasen 1. oktober 2001. Foto: AFP PHOTO / TARIK TINAZAY / NTB Scanpix Vis mer