VARMER: Å se hvordan folket samler og engasjerer seg etter terroraksjonen, varmer statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet. Han savner tre kolleger etter bombeattentatet fredag.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET
VARMER: Å se hvordan folket samler og engasjerer seg etter terroraksjonen, varmer statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet. Han savner tre kolleger etter bombeattentatet fredag. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

- En belastning å erkjenne at man har vært et mål for terror

Statssekretær Pål K. Lønseth mistet tre kolleger i bombeangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har det greit, men det er tunge dager.

Statssekretær Pål K. Lønseth savner tre kolleger etter bilbomba i Regjeringskvartalet fredag 22. juli, som så langt har krevd åtte menneskeliv.

- Ja, vi har tre savnede medarbeidere fra Justisdepartementet. Jeg kjente alle tre, sier han.

En belastning Lønseths kontor lå i H-blokka, med vindu ut mot Grubbegata der bilbomba gikk av. Kontoret er knust sønder og sammen.

Selv lekte han med barna på golvet i hytta i Oppdal, da rulleteksten over Tour de France-sendingen på TV varslet om en stor eksplosjon i Regjeringskvartalet. Siden da har han vært på jobb.

- Jeg var på ferie. At man har vært et terrormål og tilfeldigvis sluppet unna, er en erkjennelse mange kommer til å føle på. Det er i seg selv en belastning, sier han.

Får nye lokaler Justisdepartementet har cirka 345 ansatte. Flere hundre er nå flyttet til midlertidige kontorer på Politihøgskolen.

I løpet av et par uker skal de få nye permanente midlertidige lokaler.

- Det er tunge stunder blant de ansatte, men også innbitthet og besluttsomhet for å bidra til at vi kommer oss videre, sier statssekretæren.

Støtter hverandre Praktisk bruker departementene tid på reetablering.

- På det menneskelige plan tar vi oss tid til å være der for hverandre og støtte hverandre. De direkte berørte og pårørende får god oppfølging, og vi kommer til å bruke tid på å følge opp, sier en tydelig preget statssekretær.

Å snakke sammen og støtte hverandre gjelder lederne også. Han mener de til nå har vært flinke til å kommunisere og prate sammen.

- Så må vi fungere profesjonelt også mens dette pågår. Det fungerer bra med store anstrengelser.

- Vi er opptatt av at ingen isolerer seg.

Kjente Utøya-ofre Når terrorangrepene kommer på avstand, er det viktig at det ikke skal påvirke nasjonen i stor utstrekning.

- Påvirkningen skal være positiv, og der må hele befolkningen gjøre en jobb. Sikkerheten må kanskje bli bedre, men tilgjengeligheten må være den samme. Befolkningen må kunne møte statsrådene på gata, sier Lønseth.

Det er sjokkerende å se de skadede bygningene, forteller han.

- Men det er Utøya-tragedien som virkelig gjør inntrykk.

Han kjente flere av ofrene derfra også.

Sterkt statement Alle blomstene i byen er et sterkt statement, sier Lønseth.

Han skjønner at gjerningsmannen sitter i varetekt uten besøk eller mulighet til å lese media.

- Men jeg skulle ønske han hadde sett markeringen mandag og blomsterhavet i byen, avslutter statssekretæren.

KJENTE ALLE: Statssekretær Pål K. Lønseth i justisdepartementet kjente alle de tre som er savnet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET
KJENTE ALLE: Statssekretær Pål K. Lønseth i justisdepartementet kjente alle de tre som er savnet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer