Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hoksrud om sex-kjøpet i Riga

- En belastning at dette kommer opp igjen og igjen

Statsminister Erna Solberg (H) mener Bård Hoksrud har gjort opp for seg etter det som skjedde i Riga i 2011. Selv var han forberedt på at saken på nytt ville dukke opp.

(VIDEO) NY JOBB: Bård Hoksrud forteller at var forberedt på at den mye omtalte Riga-saken kom til å bli et tema på nytt da han tok jobben. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Christian Roth ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg regnet med at det kunne komme opp. Det var noe jeg ikke skulle ha gjort, som jeg er veldig lei meg for. Men både kona og barna mine har tilgitt meg. Jeg har blitt gjenvalgt to ganger på Stortinget, og jeg er veldig glad for at jeg likevel har fått denne muligheten, sier den nybakte landbruksministeren til Dagbladet.

På spørsmål om saken fra 2011 gjorde at han måtte tenke seg ekstra godt om før han takket ja til ministerposten, svarer Bård Hoksrud som følger:

- Det er en belastning for familien at dette kommer opp igjen og igjen. Ungene mine er ikke så gamle. Men så er det det at når man er politiker, og har vært det i så mange år, så er det veldig morsomt å få være med og legge føringer for hvordan politikken skal være.

Vil ikke unnskylde

Også statsminister Erna Solberg (H) ble konfrontert med Hoksruds sexkjøp i Riga i 2011, under fredagens pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. Hoksrud innrømte handlingen, som han fikk en bot på 25 000 kroner for.

BAMSEKLEM: Jon Georg Dale ønsker Bård Hoksrud velkommen som ny landbruksminister. Foto: Christian Roth Christensen
BAMSEKLEM: Jon Georg Dale ønsker Bård Hoksrud velkommen som ny landbruksminister. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

På pressekonferansen slo Solberg fast at han ikke ville ha blitt minister, hvis hun hadde vært ukomfortabel med utnevnelsen. Hun viste til at Hoksrud selv har vært åpen om det som skjedde.

- Jeg kommer ikke til å unnskylde handlingen, som er bakgrunnen for forelegget. Men jeg mener at man kan gjøre feil og gjøre opp for seg, sa hun.

Selv mener Hoksrud at han klart å jobbe seg tilbake og viser til at han to ganger har fått fornyet tillit av velgerne i Telemark.

- I dag har jeg også fått tillit fra statsministeren, og det er jeg veldig glad for, sier han.

Bestemt lenge

Under pressekonferansen røpet Solberg for øvrig at det var avklart i god tid før sommeren at Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen skulle ut av regjeringen.

Klargjøringen kom da den tidligere olje- og energiministeren ble spurt om avgangen har sammenheng med den 18 år gamle Søviknes-saken. Onsdag ble Statsadvokatens opprinnelige avgjørelse om ikke å gjenoppta saken, påkjært til Riksadvokaten.

- Det har ikke hatt noen betydning. Denne saken har vi kjent til lenge. For å understreke det jeg har sagt tidligere: Det som skjedde for 18 år siden skulle ikke ha skjedd, sa Søviknes.

DIREKTE: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om endringer i regjeringen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Også statsminister Erna Solberg (H) avviste en slik sammenheng.

- Jeg vil bare understreke at vi har jobbet med dette regjeringsskiftet siden før sommeren. Det som skjedde på onsdag, med klagen, har ikke hatt noen betydning, sa hun.

Tilbake til Os

En kvinne som var 16 år i 2000 hevder hun ble voldtatt av Terje Søviknes under FpUs landsmøtefest det året. Søviknes har innrømmet at de to hadde seksuell omgang, men avviser kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter.

GÅR AV: Politisk kommentator Geir Ramnefjell mener skandalene rundt Søviknes og Hoksrud ikke blir glemt med det første. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Selv begrunner Søviknes egen avgang som olje- og energiminister med hensynet til familien og barna på 11 og 14 år. I tillegg akter den mangeårige Os-ordføreren nå å kaste seg for fullt inn i lokalpolitikken hjemme i Hordaland.

- Det er noen ting som er viktigere enn andre her i livet. Selv om det er med tungt hjerte, er det en helt riktig beslutning å dra tilbake til Os fordi jeg trenger mer tid med familien og mine barn, sa han.

På gjensyn

Solberg brukte ellers mye tid på rose sine to avgåtte statsråder, ikke minst Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen. Han er ved siden av Siv Jensen som har vært med i regjeringen siden starten i 2013, hele tiden som samferdselsminister.

Solvik-Olsen og familien reiser nå til Alabama i USA, der kona for en periode har fått jobb som lege.

– Dette er ikke et farvel til politikk, mer et «på gjensyn», sa hun.

NYE KOSTER: Statsminister Erna Solberg (H) og de nyutnevnte statsrådene Kjell-Børge Freiberg, Bård Hoksrud og Jon Georg Dale.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE KOSTER: Statsminister Erna Solberg (H) og de nyutnevnte statsrådene Kjell-Børge Freiberg, Bård Hoksrud og Jon Georg Dale.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Inn i regjeringen kommer i tillegg til Hoksrud, Kjell-Børge Freiberg som ny olje- og energiminister. Jon Georg Dale tar turen fra landbruk til samferdsel, noe som har fått fyr på diskusjonene i Frp om hvem som på sikt skal etterfølge Siv Jensen som leder.

Etter at Erna Solberg dannet regjering med Høyre og Frp i 2013 og utvidelsen med Venstre i 2018, har ni Frp-statsråder og seks fra Høyre gått av, viser en opptelling NTB har foretatt.

Hele Norges coronakart