Varsler vinterjakt:

- En belastning i seg selv

Jegere og lokalbefolkningen er i harnisk etter at Miljødirektoratet og Mattilsynet varslet statlig vinterjakt på Hardangervidda.

MASSESLAKT: Rein som møtte bøte med livet etter forrige runde med skrantesjuka. Jegerne kaller den statlige vinterfellinga av villrein for masseslakt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MASSESLAKT: Rein som møtte bøte med livet etter forrige runde med skrantesjuka. Jegerne kaller den statlige vinterfellinga av villrein for masseslakt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Miljødirektoratet og Mattilsynet varslet nylig statlig vinterjakt av villrein på Hardangervidda. Dette innebærer at villreinen blir jaktet på av helikopter og snøscooter i oppoverbakke til de blir sliten, før de så blir skutt.

Årsaken til dette, er at det tidligere i år, ble påvist ett enkelt tilfelle av skrantesjuka blant bestanden.

«Norge har de siste bestandene av villrein i Europa. Vi har derfor et stort forvaltningsansvar for å ta vare på arten og dens leveområder» - heter det på Miljødirektoratet sine nettsider.

Bestandsnedgang og press på leveområder gjør at villrein er vurdert til nær truet i Norsk rødliste for arter 2021, og villrein er allerede oppført på den globale rødlista i kategorien VU (sårbar, journ.anm.).

Likevel varsler Miljødirektoratet nå statlig vinterjakt på den utrydningstrua villreinen.

Dette får jegere og dyrevernsorganisasjonen NOAH til å se rødt, og førstnevnte varsler nå kamp mot regjeringen for å få satt en stopper for dette.

- HYKLERSK: Det var ikke bare positive kommentarer å finne etter at Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang publiserte denne videoen på Instagram. Stjernekokken mener på sin side at måten vi spiser kjøtt på i dag er veldig hyklersk. Video: Esben Holmboe Bang Vis mer

- Svært kritikkverdig

Pressekontakt for NOAH, Siri Martinsen, sier til Dagbladet at de stiller seg svært kritisk til den statlige vinterjakta som nå er varsla. Hun påpeker også at det er svært bedrøvelig at statlig vinterjakt plutselig er kommet på banen igjen.

- Vinterjakt er en belastning i seg selv for dyra, og det er en grunn til at det ikke er lov å jakte dyr med snøscooter - det påfører dem enorme mengder stress.

Hun legger også til at det er svært kritikkverdig at det blir tatt opp til vurdering atter en gang.

DYRESYKDOM: Skrantesjuke er en dyresykdom som er påvist på flere villrein i Nordfjella, og i denne filmen ser du hva det egentlig er. Video: Norsk institutt for naturforskning og Norsk villreinsenter Vis mer

Videre forteller hun at Mattilsynet har vist til noe vitenskapelig litteratur, men er raskt ute med å si at disse understreker at man ikke bør totalslakte dyrestammer, dersom det kan være fare for at sykdommen oppstår flere steder.

- Det er ikke hensiktsmessig å drive med utstrakt masseslakt uten å være trygg på at det fungerer. Dyr må få være del av et naturlig økosystem, og med minst mulig forstyrrelser fra mennesker - det vil på sikt fremme bedre helse for de ville dyrene.

Det er i skrivende stund påvist to tilfeller av skrantesjuka blant villrein på hardangervidda - ett i fjor og ett i år.

Engasjerer lokalbefolkningen

Ansvarlig redaktør for Hardanger Folkeblad, Eivind Sjåstad Dahle sier til Dagbladet at saken er noe som engasjerer lokalbefolkningen stort.

SNØSCOOTER: Under massefellingen i 2018, ble det benyttet snøscootere for å jakte villrein. Foto: Sondre Dalaker / NRK / NTB
SNØSCOOTER: Under massefellingen i 2018, ble det benyttet snøscootere for å jakte villrein. Foto: Sondre Dalaker / NRK / NTB Vis mer

- Det har truffet en nerve, og det er et høyt engasjement blant de lokale. Jegerne i området, er rett og slett litt forbanna på myndighetenes håndtering av dette her., sier han og fortsetter

- Av de leserinnleggene vi har mottatt, forstår vi det slik at lokalkunnskapen ikke blir ivaretatt. Dette er den største villreinstammen i Europa, og Norge har et forvaltningsansvar.

Sår tvil om sykdommen

Selv om skrantesjuka kommer fra naturens side, er den dødelig og uhelbredelig. Det er også en stor fare for at den kan spre seg - gjør den det, blir den nærmest umulig å forholde seg til. Men der igjen, strides de lærde.

Kenneth Fammestad er en av de som har kastet seg inn i diskusjonen. Han jakter året rundt, og har flere ganger vært på villreinjakt på Hardangervidda.

DYPT BEKYMRET: Fammestad sier han er bekymret over tilstanden til dyra.Foto: Privat
DYPT BEKYMRET: Fammestad sier han er bekymret over tilstanden til dyra.Foto: Privat Vis mer

- Vi vet ikke om det er så smittsomt som de skal ha det til. Miljødirektoratet har, så langt, bare presentert spinnville teorier om hva årsakene kan være, men de klarer ikke underbygge dem med faktiske funn.

Han påpeker at det ikke er smittsomt for mennesker, men jegere blir anbefalt å destruere kjøttet, dersom de er i besittelse av et sykt dyr.

- Dyr blir syke - sånn har det alltid vært, men at de nå skal inn å jakte på dem med helikopter å kalle det dyrevern? Nei, det er direkte inhumant! Det er ikke skrantesjuka som dreper dem - det er jo myndighetene.

Fammestad, som også var til stede under årets jakt, forteller til Dagbladet at han er dypt bekymret for tilstanden til villreinen.

- Dyra er svake. De trenger å hvile. I fjor økte de kvotene noe helt enormt. Flere hadde et fabelaktig jaktår. Det bærer årets jakt preg av. At dyra ikke skal få hvile seg når vinteren kommer heller - jeg ser ikke helt at det kan være bærekraftig i lengden.

NB! STERKE BILDER: Disse bildene tok Mattilsynet på en gård som driver med melkeproduksjon i Troms. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Må forholde oss profesjonelt

Dersom Miljødirektoratet skulle få medhold i forslaget om vinterjakt, vil det mest sannsynlig tre i kraft siste del av vinteren - anslagsvis mars 2023. Per nå er forslaget oppe til behandling, og skulle vedtaket bli fattet, er det Statens naturoppsyn, som er miljøforvaltningas operative feltorgan, som må gjennomføre det.

- Det er ingenting som er besluttet i denne saken enda. Det er viktig å påpeke. Vi forholder oss selvsagt profesjonelt til det, uavhengig av hvilken beslutning de faller ned på, sier avdelingsdirektør Morten Kjørstad til Dagbladet.

Miljødirektoratet bekrefter at det foreløpig ikke foreligger et endelig vedtak. Verken forslaget i sin helhet, eller når det eventuelt blir å tre i kraft, er bestemt.

JAKTSESONG? En syklist får seg en skummel overraskelse på sykkeltur i Nederland. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Det er klima og miljødepartementet og Landbruksmatdepartementet som bestlutter om det blir ekstraordinært uttak av villreinbukk i vinter. Etter planen vil beslutningen foreligge før jul, og et eventuelt uttak vil i så fall tidligst komme i gang i månedsskiftet januar/februar, skriver Knut Morten Vangen i en epost til Dagbladet.

På miljødirektoratet sine nettsider står det at Norge har et forvaltningsansvar ovenfor villreinen, ettersom vi har den siste bestanddelen i Europa. Hvordan kan direktoratet da forsvare et forslag om statlig vinterjakt på villreinen?

- Skrantesjuka er en alvorlig smittsom dyresykdom. Norge har et mål om å begrense, og om mulig, utrydde denne sykdommen. Det å redusere bestanden på Hardangervidda, og særlig bestanden av voksen bukk er et tiltak for å redusere sannsynligheten for at smitten brer seg.

Støtter miljødirektoratet

En av de som stiller seg bak Miljødirektoratets og Mattilsynets forslag, er informasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, Espen Farstad, som er klokkeklar i sin tale;

KJÆLEDYR: Kinesiske Zhang Li ble lurt da hun kjøpte en "minigris" i 2018. Siri Martinsen i NOAH kaller det en horribel trend. Reporter: Jeanette N. Vik / Video: Kameraone Vis mer

- Dette er en vond og vanskelig sak for alle som har et hjerte for jakt og dyrevelferd. De er kunnskapsrike direktorater og instanser som har gått ut med anbefalingen om den statlige vinterjakta, og vi stiller oss bak disse anbefalingene, selv om det er forferdelig tungt.

Farstad sier også at han opplever noe misforståelser vedrørende forslaget, og forklarer at det ikke er snakk om totalslakt eller massefelling av all villrein som ferdes på Hardangervidda.

- Man skal ta ut en del av de voksne bukkene, ettersom de er de mest potente smittebærere, for å ta ned smittepresset. Man skal ikke ta alle. Skrantesjuka er den største trusselen villreinen kan møte på, og vi gjør det vi kan for å unngå et sykdomsutbrudd som potensielt kan være skadelig for hele bestanden.

INNESPERRET: Et hotell i Kina holder utrydningstruede dyr innesperret i et glassbur. Nå får de kritikk fra dyrevelferdsorganisasjoner. Bilder: VESA/RTHK/NTB Vis mer

Avslutningsvis legger han til at de forventet å få reaksjoner da de stilte seg bak miljødirektoratets faglige anbefalinger, og sier at 40 medlemmer så langt har meldt seg ut av NJFF, som har i overkant av 122.000 medlemmer.

- Norges Jeger og Fiskerforbund, er en solid og seriøs instans innenfor jakt og fiske, og det er naturlig at vi møter reaksjoner når vi har stilt oss bak de faglige anbefalingene til Mattilsynet og miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer