«En belastning Norge har råd til»

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener Norge har råd til kraftige kutt i utslipp av klimagasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSINGØR/(Dagbladet): Dagbladet snakket med statsministeren på et møte i Helsingør før helgen mellom de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene i Norden. Der sto klimapolitikken øverst på dagsorden.

Større kutt

Stoltenberg mener Norge kan ta langt større kutt i utslipp av klimagasser enn i dag.

-  Det er en belastning Norge har råd til. Vi har råd til å ta betydelige utslippsreduksjoner. Vi har råd til å redusere utslippene, sier Stoltenberg.Forholdet mellom hvor mye av utslippskvotene staten skal betale for og hvor mye næringslivet skal betale selv, avgjør hvor dyrt det blir å forurense for næringslivet.

-  Hvor mye av utslippene skal næringslivet betale for?-  Det blir galt av meg å skape usikkerhet i forhold til hva vi lander på. Forslaget skal ut på høring. Derfor blir det galt av meg å komme med halvkvedede viser nå, sier han.

-  Men dette vil også gi en belastning for næringslivet?-  Ja. Men det er avhengig av hvordan vi gjennomfører reduksjonene. Det er avhengig av de økonomiske kravene. Det er avhengig av hvor omstillingsdyktige vi er. Og hvor mye av utslippene som tas i Norge og hvor mye som tas i utlandet, sier Stoltenberg.

Nytt miljøgrep

Som statssekretær i Miljøverndepartementet var han med på å innføre CO2-avgiften. Nå kommer et nytt kvoteregime, som Stoltenberg kaller sitt andre store miljøgrep.

-  Vi har to viktige økonomiske virkemidler som bidrar til lønnsomhet ved å rense utslipp av klimagasser. Det ene er CO2-avgiften. Den har gitt betydelige reduksjoner i utslipp offshore og bruk av mer miljøvennlig teknologi. Nå skal vi innføre kvoter. Men vi er ennå ikke ferdig med utformingen av systemet, sier Stoltneberg.