- En beslutning som burde vært tatt for lenge siden

Martin Kolberg (Ap) om Telenors salg av Vimpelcom.

KONTROLLHØRING: Komiteleder Martin Kolberg (Ap) (t.h.) under den åpne høringen om Vimpelcom-saken i Stortinget i mai. Her hilser daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas på komitemedlemene Erik Skutle (H), Helge Thorheim (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONTROLLHØRING: Komiteleder Martin Kolberg (Ap) (t.h.) under den åpne høringen om Vimpelcom-saken i Stortinget i mai. Her hilser daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas på komitemedlemene Erik Skutle (H), Helge Thorheim (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag annonserte Telenor at de nå ønsker å selge sin eierandel av det korrupsjonsanklagede teleselskapet Vimpelcom. På høy tid, mener komiteleder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. I mai konkluderte komiteen med kritikk av Telenor for deres manglende innsats mot korrupsjon i selskapet.

- Dette synes jeg er bra, og etter mitt skjønn er det en riktig strategisk beslutning som burde vært tatt for lenge siden, sier Kolberg til Dagbladet.

Han understreker at norske selskaper har et ansvar for å plassere sine investeringer slik at blir en del av en positiv utvikling, og ikke en del av problemet.

Ny possisjon Da Telenors styreleder Sven Aaser forklarte seg for Stortinget om korrupsjons-saken sa han til komiteen at de ikke kunne selge seg ut av Vimpelcom av hensyn til selskapets øvrige aksjonærer. Staten eier 54 prosent av Telenor.

- Salget av eierposten er til aksjonærenes beste, og i samsvar med Telenors langsiktige strategiske fokus, sier styreformann Svein Aaser i en pressemelding sendt ut i dag.

- Dette er jo en ny posisjon og vårt standpunkt har hele tiden vært at det heller ikke kan være bra for de private aksjonærene å sitte som eiere av Vimpelcom. Det er bra at de nå har lagt til side det Aaser sa i Stortinget og tatt dette nye standpunktet, sier Kolberg.

Han tror Stortingets behandling av saken har bidratt til en bevisstgjøring i Telenor som har ført til beslutningen om å selge.

Korrupsjon Vimpelcom, som har hovedkontor i Nederland og delvis eies av norske Telenor, etterforskes av nederlandske myndigheter for overføringer til presidentdatter Gulinara Karimona i Usbekistan.

Vimpelcom skal ved to anledninger ha betalt til sammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd, hvor presidentdatteren i realitet er eier: 25 millioner i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011.

STYRELEDER: Svein Aaser i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget. Bak er tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STYRELEDER: Svein Aaser i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget. Bak er tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom.

- Dette er jo åpenbart korrupsjon. Etterforskingen viser at her har vi med et selskap å gjøre som oppfører seg kriminelt på enkelte områder. Det er bra at Telenor nå selger seg ut.

Vetorett Han mener Telenor har vært for passive og at de ikke her benyttet de mulighetene de hadde til å ta kontroll i Vimpelcom til tross for at eierandelen bar har vært 33 prosent.

- De har vært i en mindretallsposisjon, og jeg ser nå at de selger seg ut siden de ikke har kunnet kontrollere selskapet. Men i vårt arbeid ble det kartlagt at de hadde en vetorett, men den ble etter vårt skjønn ikke brukt når den burde vært brukt.

PRESIDENTDATTER: Gulinara Karimona er elstedatteren til Usbekistans president Islam Karimov. I hjemlandet er hun både popstjerne, motedesigner og overhode for flere veldedige organisasjoner. Foto: AFP
PRESIDENTDATTER: Gulinara Karimona er elstedatteren til Usbekistans president Islam Karimov. I hjemlandet er hun både popstjerne, motedesigner og overhode for flere veldedige organisasjoner. Foto: AFP Vis mer