- En besluttsom og uanfektet drapsmann

De overlevende på Utøya har samlet sett gikk retten inntrykket av en rolig, besluttsom og målbevisst drapsmann som uanfektet gjennomførte sitt prosjekt.

ENTYDIG BILDE: De overlevende fra Utøya har tegnet et bilde av en massemorder som uanfektet likviderte dem han fant på sin vei. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENTYDIG BILDE: De overlevende fra Utøya har tegnet et bilde av en massemorder som uanfektet likviderte dem han fant på sin vei. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik framsto som rolig og besluttsom fra han kom til ferjeleiet i Utvika til han ble pågrepet rundt to timer senere, ifølge de 33 overlevende fra Utøya.

Unntaksvis fikk retten høre om at Breivik jublet når han traff, slik AUFs generalsekretær Tonje Brenna (24) hørte fra gjemmestedet sitt nedenfor Kjærlighetsstien.

- Jeg er helt sikker på at jeg hørte fornøyde rop da han traff. Hvis jeg skal stave det, blir det kanskje «woo-hoo», sa hun i retten.

Benekter utbrudd Breivik benekter å ha følt eller gitt uttrykk for noen form for glede på Utøya. Men flere vitner har forklart at han smilte da han skjøt dem, som Andrine Johansen (17), som hørte gledesrop fra Breivik ved pumpehuset.

Hvordan Breivik framsto på Utøya kan bli avgjørende for rettens svar på om han var psykotisk eller ikke. Forsvarer Geir Lippestad har spurt en rekke vitner om hvordan de tolket det de hørte og så.

Ingen grunn til å reagere Det var ingen grunn til å reagere på oppførselen hans, mente Even Andre Øien Kleppen (32) fra Norsk Folkehjelp. Breivik var rolig, behersket og bestemt da han pakket ut av bilen på ferjeleiet, forklarte han.

På Utøya opprettholdt Breivik fasaden. Han sa han ville gi Trond Berntsen og Monica Bøsei en orientering om hvorfor han var på der. Kort etter drepte han begge to. Drapene ble delvis observert at Tarjei Jensen Bech, som senere selv ble skutt. Breivik beveget seg sakte, rolig og målrettet, veldig bestemt, oppsummerte han.

Uanfektet Foran teltplassen ropte Breivik «stopp, det er politiet», før han nokså umiddelbart drepte fire personer, fortalte Lars Grønnestad (20). Flere ganger brukte Breivik sin falske politiidentitet til å skape trygghet hos ofrene.

Lejla Selaci (17) gikk ham i møte på teltplassen. Han skjøt henne umiddelbart. Alle vitnene bekrefter inntrykket av en mann som uanfektet skjøt alle han så, og avsluttet med hodeskudd i mange tilfeller.

Mens hun gjemte seg blant drepte i lillesalen, hørte Ingvild Leren Stensrud (17) gjerningsmannen rope noe hun tenkte var jubelrop eller kamprop utenfor.

- Det eneste jeg sa, var «nå skal dere dø, marxister», som jeg ropte to ganger, sa Breivik selv i en kommentar til vitneprovene.

Følelsesløs Hadde de ikke vært for at Marte Fevang Smith (17) på mirakuløst vis overlevde et hodeskudd, ville ikke retten hatt noen vitneobservasjoner fra Kjærlighetsstien.

Hun forteller at han systematisk skjøt de elleve som søkte tilflukt der. Kort etter gikk han bort til skrenten hvor 40-50 ungdommer skjulte seg og skjøt også dem.

- Han var helt iskald og følelsesløs. Han smilte heftig, fortalte Espen Myklebust (18), som oppfattet Breivik som «så rolig som et menneske kan være».

- Hadde god tid Ved skolestua ble han sett av Janne Hovland (17), som gjemte seg i rocketeltet.

- Det var ingen løpende skritt, men rolige. Han hadde det ikke travelt, men tid nok til å ta dem han fant, sa hun.

Da Breivik noen minutter senere ringte politiet for å overgi seg, var stemmen hans behersket og kontrollert - opptakene avslører ingen tegn til sinne eller ubalanse når han ikke lyktes med det.

Steinansikt - Det var ikke noen sløsing med ammunisjon. Alt virket planlagt og kontrollert. Jeg så ingen voldsomme bevegelser eller unødig vifting med våpnene, sa Eivind Rindal, som så Breivik fra båten «Reiulf».

Ved pumpehuset lokket Breivik fram ofrene ved å la dem tro at redningen var på vei. Fra vannet så Lars Henrik Rytter Øberg (18) Breivik skyte alle til han trodde de var døde.

- Han snakket på en måte som du forbinder med en Oslo-politimann. Det var et rolig toneleie. Han har et vanskelig ansikt å lese. Jeg kalte ham steinansikt i de første dagene etterpå, sier 18-åringen.

Drapsraidet endte på sørspissen av Utøya, hvor vitner har underbygget Breiviks påstand om at han skånet den elleve år gammel gutt.

Da Breivik blir pågrepet er han rolig og gjør som han blir bedt om, ifølge politivitnene som forklarte seg i retten fredag.

(NTB)