- En besluttsom og uanfektet drapsmann

De overlevende på Utøya har samlet sett gikk retten inntrykket av en rolig, besluttsom og målbevisst drapsmann som uanfektet gjennomførte sitt prosjekt.

ENTYDIG BILDE: De overlevende fra Utøya har tegnet et bilde av en massemorder som uanfektet likviderte dem han fant på sin vei. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENTYDIG BILDE: De overlevende fra Utøya har tegnet et bilde av en massemorder som uanfektet likviderte dem han fant på sin vei. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik framsto som rolig og besluttsom fra han kom til ferjeleiet i Utvika til han ble pågrepet rundt to timer senere, ifølge de 33 overlevende fra Utøya.

Unntaksvis fikk retten høre om at Breivik jublet når han traff, slik AUFs generalsekretær Tonje Brenna (24) hørte fra gjemmestedet sitt nedenfor Kjærlighetsstien.

- Jeg er helt sikker på at jeg hørte fornøyde rop da han traff. Hvis jeg skal stave det, blir det kanskje «woo-hoo», sa hun i retten.

Benekter utbrudd Breivik benekter å ha følt eller gitt uttrykk for noen form for glede på Utøya. Men flere vitner har forklart at han smilte da han skjøt dem, som Andrine Johansen (17), som hørte gledesrop fra Breivik ved pumpehuset.

Hvordan Breivik framsto på Utøya kan bli avgjørende for rettens svar på om han var psykotisk eller ikke. Forsvarer Geir Lippestad har spurt en rekke vitner om hvordan de tolket det de hørte og så.

Ingen grunn til å reagere Det var ingen grunn til å reagere på oppførselen hans, mente Even Andre Øien Kleppen (32) fra Norsk Folkehjelp. Breivik var rolig, behersket og bestemt da han pakket ut av bilen på ferjeleiet, forklarte han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer