- En betydelig del av de døde er ikke uinvolverte sivile, men Hamas- og Jihad-krigere

Det israelske forsvaret (IDF) svarer Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at Israel startet sin bakkeoffensiv i Gaza i går kveld har 27 menneskeliv gått tapt. Dette innebærer at de totale dødstallene som følge av konflikten nå er oppe i 267, melder Haaretz.

Talsmann Bjørn Hermann Ueland for Det israelske forsvaret (IDF) sier i en epost til Dagbladet at deres mål er «å ødelegge Hamas´ og de andre terrororganisasjonenes militære infrastruktur».

- Det blir rapportert at svært mange av døde og sårede er sivile. Hvordan vil du kommentere dette?

- Vi kriger mot en fiende som er sivilkledt. En betydlig del av de rapporterte døde de siste 12 dagene er ikke uinvolverte sivile, men Hamas- og Jihad-krigere. sier Bjørn Hermann Ueland og utdyper:

- Nødløsning - Man må også være oppmerksom på at Hamas lagrer og avfyrer raketter fra skoler, bolighus og moskeer. Vi kan ikke vente til hundre eller tusen israelske sivile blir drept av rakettangrepene. Iron Dome har lykkes så langt, men systemet har sine begrensninger og vi vet at det bare er et tidsspørsmål før en rakett smeller inn i en israelsk by og påfører store tap på menneskeliv. Vi ser på operasjonen som en nødløsning. Dette er årsaken til at vi prøvde å få til en våpenhvile. Uansett, vi tar alle skritt for å unngå skader på uinvolverte, sier IDF-talsmannen.

- Hvor mange soldater er sendt inn i Gaza?

- Jeg kan ikke oppgi tall, men det er flere titusener. De rappoerte «65,000» er ikke et tall som kommer fra oss.

- Er operasjonen kun rettet mot tunnelene?

- Hovedsaklig mot tunnelene, samt rakettlager og avfyringssteder. Eneste mål med tunnelene mot Israel er å sende inn Hamas-terrorister for å treffe israelske soldater og sivile. Vårt mål er også å ødelegge Hamas og de andre terrororganisasjonenes militære infrastruktur.

- Vil det bli en bakkeoperasjon i Gaza by?

- Vi kan ikke si noe om dette. Mye er avhengig av terrororganisasjoner i Gaza.

Vil fjerne trussel - Er målet å styrte Hamas? 

- Målet er å fjerne trusselen mot Israel. Hamas og de andre terrororganissjonene er jo de som utfører angrepene mot israelske byer.

- Hvilke områder vil operasjonen konsentrere seg om?

- Forløpig alle grenseområder mot Israel, samt enkelte plasser langs kysten, men operasjonen kan gå dypere inn — avhengig av suksess for våre mål, sier Bjørn Hermann Ueland til Dagbladet.

BAKKEOFFENSIV: Det meldes stadig om nye drepte etter at Israel i går kveld sendte bakkestyrker inn i Gaza. Foto:  AFP/JACK GUEZ/NTB Scanpix
BAKKEOFFENSIV: Det meldes stadig om nye drepte etter at Israel i går kveld sendte bakkestyrker inn i Gaza. Foto: AFP/JACK GUEZ/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer