TRUENDE: Et skjermbilde av en video der Boko Haram-leder Abubakar Shekau tar på seg ansvaret for det verste angrepet i løpet av islamistgruppas til nå seks år lange herjing i Nigeria. - Vi drepte folket i Baga. Vi drepte dem virkelig, slik vår herre instruerte oss til i sin bok, sier islamistlederen i den 35 minutter lange videotalen. Baga-massakrene er en serie massedrap som Boko Haram gjennomførte mellom på fire dager i januar i år. De rapporterte drapstallene varierer fra 150 til 2000. Foto: AFP
TRUENDE: Et skjermbilde av en video der Boko Haram-leder Abubakar Shekau tar på seg ansvaret for det verste angrepet i løpet av islamistgruppas til nå seks år lange herjing i Nigeria. - Vi drepte folket i Baga. Vi drepte dem virkelig, slik vår herre instruerte oss til i sin bok, sier islamistlederen i den 35 minutter lange videotalen. Baga-massakrene er en serie massedrap som Boko Haram gjennomførte mellom på fire dager i januar i år. De rapporterte drapstallene varierer fra 150 til 2000. Foto: AFPVis mer

- En bevegelse som ikke aksepterer internasjonale grenser

Terrorekspert reagerer på at E-tjenesten ikke nevner Boko Haram i sin trusselvurdering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten nevner ikke Boko Harams frammarsj i Vest-Afrika med ett ord i trusselvurderingen de la fram i forrige uke.

- Jeg syns nok at det hadde vært på sin plass å nevne Boko Haram i trusselvurderingen, sier seniorforsker Morten Bøås ved NUPI.

- Det er et alvorlig fenomen, selv om det først og fremst er knyttet til Nord-Nigeria, Tsjad, Niger og Kamerun, mener han.

- Dette er en bevegelse som ikke aksepterer internasjonale grenser. De er ikke ute etter å ta over en stat, de ønsker å knuse hele statssystemet, sier han.

BAKGRUNN: Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper

Bommet på IS Etterretningstjenesten forutså for et drøyt år siden ikke hvordan opprørerne i Den islamske staten (IS) få måneder senere ville ta kontroll over store områder i Irak og Syria.

- Vi må erkjenne at vi ikke så dette godt nok for ett år siden, sier sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, til NTB.

At Etterretningstjenesten ikke engang nevner Boko Haram i årets trusselvurdering, blir derfor ekstra påfallende, mener Bøås.

- Det er nok av sommerfugleffekter i denne verden, så de bør absolutt være på radaren, sier han.

Islamsk kalifat Boko Haram har det siste tiåret spredt frykt og terror i Nord-Nigeria, der de har opprettet et såkalt islamsk kalifat.

Boko Haram sto også bak sprengningen av FN-bygningen i Abuja i 2011, der den 30 år gamle norske juristen Ingrid Midtgaard var blant de 21 som ble drept.

Gruppen har stått på USAs terrorliste siden 2013.

LES OGSÅ: Her har Boko Haram utslettet en by på bare fire dager

Konflikten i Nord-Nigeria kostet i fjor trolig over 10.000 mennesker livet, og Bøås anslår at over 3 millioner mennesker er drevet på flukt.

Norske interesser Den afrikanske unionen (AU) har slått fast at Boko Haram nå er et regionalt problem og har satt inn en styrke på 7.500 soldater for å bekjempe dem.

- Det er ingen tvil om at Sahel-beltet kommer til å være et urobelte i lang tid framover. Dette er et område som det internasjonale samfunnet er nødt til å forholde seg til på en seriøs måte. Dette går ikke over med det første, advarer Bøås.

- Boko Haram kommer neppe til Norge og tiltrekker seg heller ikke norske fremmedkrigere, men Norge har politiske og kommersielle interesser i Nigeria, sier Bøås.

- Nigeria er et viktig land for oss både på grunn av olje, skipsfart og noe industri. Det er også Afrikas mest folkerike land, og vi har ambassade i Abuja, påpeker han.

Snever forståelse - Om man har en ekstremt snever forståelse av hva Norge skal beskytte seg mot, og hvis det bare dreier seg om anslag mot Fastlands-Norge, så kan man kanskje si at Boko Haram ikke er så viktige, mener Bøås.

Dette er imidlertid bare én av oppgavene til Etterretningstjenesten, som også skal forsyne norske beslutningstakere med relevant informasjon om utenrikspolitiske forhold og kartlegge hva som kan true norske interesser i utlandet.

- Slik sett er det litt merkelig at de ikke nevner Boko Haram med et ord, ikke minst hvilken betydning deres vekst de siste årene kan få å si for norske interesser, mener Bøås.

(NTB)