Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refser Frp-topper etter historie om juleforbud:

- En bevisst misforståelse

Varaordfører mener FrP-topp bevisst villeder for å nøre opp under islamfrykt.

JULELØNSJ: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (FrP) reagerte på at elevene ved Ekholt skole i Rygge ikke lenger fikk ja julesamling. Varaordfører Finn-Erik Blakstad i Rygge kommune mener Leirstein bøyer sannheten for å få den til å passe inn i sitt verdensbilde. Foto: John Terje Pedersen og Google maps
JULELØNSJ: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (FrP) reagerte på at elevene ved Ekholt skole i Rygge ikke lenger fikk ja julesamling. Varaordfører Finn-Erik Blakstad i Rygge kommune mener Leirstein bøyer sannheten for å få den til å passe inn i sitt verdensbilde. Foto: John Terje Pedersen og Google maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om det påståtte juleforbudet i Rygge har fått stor oppmerksomhet i flere medier den siste tiden, og eskalerte da rektor ved Ekholt begynte å motta drapstrusler, og ble angrepet på åpen gate.

I en kronikk med tittelen «God Jul, Ulf Leirstein!» tar kommuneledelsen i Rygge et kraftig oppgjør med Frp, som de mener har prøvd å score poenger på å framstille saken som noe det ikke er.

- Hele denne saken er en misforståelse, men det er ikke så enkelt som det. Dette er en bevisst misforståelse. Særlig Frp leter etter eksempler som kan underbygge deres syn om at det er grunn til å frykte islamisering av landet, men finner dem ikke. Dermed lager de eksempler. De har brukt denne saken i mediene for å drive skremselspropaganda, tordner varaordfører Finn-Erik Blakstad (V) i Rygge kommune.

Furore

Det som er blitt omtalt som juleopprøret i Moss, startet da rektor Line Lofstad Andersen på Ekholt skole, ba foreldre om å prøve å styre unna ordet jul i julelunsj.

Det skapte furore i foreldregruppen, og er blitt framstilt som generelt forbud mot jul.

Det rimer dårlig med sannheten. Skolen har aldri innført noe juleforbud, men feirer jul akkurat som andre norske skoler. Rektoren ønsket bare at foreldregruppen - på to årlige samlinger foreldrene skal arrangere - unnlot å bruke religiøse ord som «jul».

Støtter rektor

Grunnen er at barn fra kristne grupper som Jehovas Vitner faller utenfor.

- Vi ser jo at barna faller utenfor juletingene som er i skolens regi, og da syntes jeg at de i alle fall kunne få med seg de to årlige trivselstiltakene foreldrene skal stå for, har rektoren forklart til Dagbladet.

Samtidig har skolen et generelt forbud mot å leie ut skolen til foreldre i desember og juni måneder, fordi FAU har ønsket det.

Utleieforbudet og rektorens uttalelser om julelunsjen har ingenting med hverandre å gjøre. Likevel har kritikerne lagt to og to sammen - og kalt det et juleforbud.

Kommuneledelsen sier de støtter rektoren fullt og helt.

- Rektoren har ikke her gjort noe annet enn å kommunisere et vedtak som er gjort i FAU. Dette har ikke noe med skolen å gjøre i det heletatt. Så blir hun misbrukt av særlig Frp, noe som får enorme konsekvenser for enkeltpersoner oppi dette, sier Blakstad til Dagbladet.

Han er særlig kritisk til Rygge Frp, men er også sint på nasjonale politikere.

Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein trekkes inn . Han var tidlig ute med å kommentere saken på følgende måte på twitter:

«På min gamle barneskole Ekholt i Rygge skal man ikke lenger få lov til å bruke ord som jul og påske. For man kan støte noen... tragisk», skrev stortingsrepresentanten.

- Bortforklaring

Lerstein forteller til Dagbladet at han ble kontaktet av foreldre som hadde vært tilstede på det opprinnelige møtet. Han ba FrPs lokallag i Rygge om å følge opp saken.

- Jeg konstaterer at rektor nå beklager hvordan hun fremstilte budskapet. Det synes jeg er bra, og jeg er fornøyd med at denne saken er ryddet opp i. Så det var tydeligvis bra at noen reagerte, selv om Venstres varaordfører forsøker å bortforklare hele saken, sier Leirstein.

Et tilsvarende innlegg fra varaordføreren og ordføreren ble i dag publisert i Moss Avis. I etterkant har leder i Rygge FrP, Michael Torp, også blitt truet.

- Jeg har fått meldinger om at det er jeg som burde blitt truet, og at jeg burde komme i samme situasjon som rektor. Det synes jeg er en ubehagelig konsekvens av innlegget, sier Torp, som understreker at ingen skal bli truet og at alle har full rett til å ytre seg fritt.

- Men jeg forstår ikke de sterke reaksjonene. Jeg reagerte på et oppslag i lokalavisa og ber som politiker om at vi må ha et møte i oppvekst-utvalget der rektor forklarer seg. Ut over det sier jeg at jul er en viktig del av norsk tradisjon og kultur. Det står jeg for fortsatt, sier Torp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!