Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En billedskjønn avslutning

Romferja Atlantis landet for nest siste gang.

VELLYKKET: Romferja Atlantis landet på Kennedy Space Center i Florida etter et 11 dager langt oppdrag til ISS, hvor de leverte reservedeler og sommerfugler. Foto: Scanpix
VELLYKKET: Romferja Atlantis landet på Kennedy Space Center i Florida etter et 11 dager langt oppdrag til ISS, hvor de leverte reservedeler og sommerfugler. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Romferja Atlantis landet trygt på Kennedy Space Center i Florida klokka 15.44, norsk tid, etter et elleve dager langt forsyningsoppdrag til Den internasjonale romstasjonen ISS.

- En billedskjønn avslutning på oppdraget, meldte oppdragskontrollen sekunder etter at bremseskjermene ble utløst.

Romferja leverte over 15 tonn utstyr, reservedeler og insekter på ISS. Etter planen var dette nest siste gang - noensinne - at Atlantis besøkte verdensrommet, og aller siste gang at et ISS-besetningsmedlem fikk haik tilbake til jorda med ei romferje.

Ingen vei tilbake
Kommandør Charlie Hobaugh fikk «Go» til å fyre opp rakettene rundt kvart på tre, og startet dermed Atlantis' timeslange tur tilbake. Manøveren tok tre minutter og sju sekunder, og fartøyet, som fløy i over 25 000 km/t hadde ingen vei tilbake.

En serie rullemanøvrer, som ga den en S-formet innflyvningsbane, bidro til å senke hastigheten til 360 km/t ved landing.

Like før landing peker romferja nesen sju ganger brattere ned enn et passasjerfly. Fartøyet, en murkloss med begrensede glideegenskaper, flyr uten motorkraft og får bare én sjanse. Om noe går galt har de ikke mulighet til å gå rundt; de må lande uansett om det er skog eller rullebane under.

 Under deler av innflyvningen er vinkelen sju ganger brattere enn hos passasjefly. Foto: NASA TV
Under deler av innflyvningen er vinkelen sju ganger brattere enn hos passasjefly. Foto: NASA TV Vis mer

Haiket tilbake til jorda
Atlantis, 15 tonn lettere etter turen til ISS, bringer dessuten NASA-astronaut Nicole Stott tilbake til jorda etter 91 dager i rommet. Stott ble med Christer Fuglesang og Discovery til utposten i verdensrommet i slutten av august, og ble del av ISS' Expedition 20 og 21.

I tillegg til reservedeler som ammoniakktanker og gyroskop, leverte Atlantis en spesiallaget VHF-antenne til et norsk teknologieksperiment som skal spore skipstrafikk. Den ble montert på den europeiske laboratoriemodulen Columbus under oppdragets andre av tre romvandringer.

Atlantis, som ble skutt opp etter en ekstraordinært problemfri nedtelling for 11 dager siden, er den sjette siste planlagte romferjeturen noensinne. Hovedformålet var å levere mest mulig stasj på ISS før fartøyene pensjoneres til neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media