En billion euro til bankene

Nå har de europeiske bankene fått lån av Eurobanken - til ei rente på bare én prosent.

DELER UT PENGER: Eurobanken i Frankfurt deler ut penger til bankene som mottiltak til den finansielle krisa. Foto: MICHAEL PROBST / AP / SCANPIX
DELER UT PENGER: Eurobanken i Frankfurt deler ut penger til bankene som mottiltak til den finansielle krisa. Foto: MICHAEL PROBST / AP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italieneren Mario Draghi, sjefen for Eurobanken i Frankfurt, øser billige penger utover de europeiske bankene for at de ikke skal tørke inn i mangel av penger. Tiltakene kommer fordi bankene nøler med å låne hverandre penger. Og fordi dette vil hjelpe til med å senke renta for gjeldstyngede land som Italia og Spania.

Bankene i Italia og Spania kan nå låne penger fra Eurobanken til én prosents rente over tre år og så låne dem videre til sine hjemlands statskasser med god fortjeneste, men likevel til lavere rente enn Italia og Spania inntil nylig har vært tvunget til å betale i markedet.

Trykke penger I desember tok 523 banker imot tilbudet og lånte 489 milliarder euro. Nå lånte om lag 800 banker 530 milliarder euro. Dette vil si rundt 8 billioner norske kroner i lån til bankene på tre måneder.

Bankenes gode og økende mottakelse viser at tiltaket har virket, mener mange analytikere. Aldri før har Eurobanken hatt så store utlån i sin balanse, og heller aldri tatt så stor risiko.

Poenget er at denne banken har forbud mot å finansiere medlemslandene. Dette omgår Draghi ved å låne penger billig ut til bankene som så låner penger til statene ved å kjøpe obligasjoner.

Egentlig er dette å trykke masse penger på en sofistikert måte, sier økonomen Carsten Brzeski til nettstedet EUobserver, men det er ikke «ekte pengesedler», bare «elektroniske penger», så sant ikke bankene sender pengene ut i den virkelige økonomien. Da ville det nemlig føre til stigende priser, som det er Eurobankens oppgave å unngå.

Utsatt igjen Dette skjer like før EU-toppmøtet i dag og i morgen, hvor lederne for eurolandene i etterkant skulle ha vedtatt å utvide krisefondene, som i øyeblikket inneholder 500 milliarder euro. Det trengs enda mer for å virke som en «brannmur» mot spekulative angrep mot staters gjeld.

Men forbundskansler Angela Merkel sier at tida ikke er inne for å skyte inn penger, så dette punktet er avlyst. Pengefondet krever imidlertid større krisefond for å skyte inn penger i den allerede vedtatte krisepakken for Hellas på 130 milliarder euro, så dette spørsmålet må løses i EU i løpet av mars, ellers går Hellas likevel over ende.