- En biologisk sensasjon

Frognerparkmysteriet enda merkeligere etter fiskeobduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Den 3,4 kilo tunge regnbueørret som ble funnet i Frognerparken av fiskerduoen Lars Lenth og Lars Nilssen tidligere i høst endte sin ferd i en likkiste i Lillehammer i helgen.

Regnbueørret gyter kun om våren, men dette eksemplaret var i full gang med gytingen i oktober sammen med vanlig brunørret.

Ørretforsker Morten Kraabøl ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer betegner funnet som en biologisk sensasjon.

- Det veldig interessant, og det har aldri vært konstantert i Norge før at regnbueørret gyter om høsten, sier han.

Sjansen for krysning veldig liten
Han forteller at sjansene for at regnbueørret og brunørret møtes og krysses er nærmest lik null. Men nå kan det altså være rogn fra brunørret i dammene i parken som er befruktet av regnbueørret.

- Omtrent en fjerdedel av melken var nylig utgytt. Magesekken var helt tom og sammentrukket, noe som kjennetegner en del laksefiskarter før og under gyteperioden, forteller Kraabøl.

De uvanlige krysningene vil i så fall bli født til våren. Kanskje finnes det også allerede krysninger i dammene i Vigelandsparken.

- Slike hybridiseringer er vanligere enn man tror. Det har blitt funnet 10-15 krysninger mellom blant annet laks og sjøørret, og i USA er dette relativt vanlig, sier Kraabøl.

Kjempeørret i Nordahl Bruns gate
Fiskeentusiast Lars Nilssen synes funnet er fantastisk.

- Dette beviser bare at vi ikke er så kunnskapsrike som vi tror vi er. Vi sier at naturen fungerer på en bestemt måte, men plutselig møter vi på fenomener vi ikke helt forstår, sier Nilssen.

Nilssen og Kraabøl forteller at de stadig får tips om merkelige fiskefenomener, spesielt i hovedstaden.

- Det er visst en interessant underverden med masse stor, feit fisk under Oslos gater. Det er ikke lenge siden jeg hørte at noen dro opp en stor ørret av et kumlokk i Nordahl Bruns gate, sier Kraabøl.

Bleikfeit ørret
Nilssen har blant annet fått tips, og etter hvert også fangert på film, helt hvit ørret som lever i underjordiske bekker i Oslo. Den hvite fargen kan tyde på at pigmentene har forsvunnet etter lang tid i mørke.

- Ørret er kjent for å bruke synet til å jakte på mat, så hvordan de har fått mat er et mysterium, men fiskene er store og velfødde, så de har nok levd godt, sier Kraabøl.

En uvanlig oppdagelse
Fiskeeventyret i Vigelandsparken startet i våres da de to kjendisfiskerene Lars og Lars oppdaget en bestand av store ørreter i dammene i parken.

Under en liten spasertur i oktober bestemte Lars Nilssen seg for å gå innom parken for å se etter fiskene.

10-15 store ørreter sloss om de beste gyteplassene i en liten bekk, og spesielt en av fiskene tiltrakk seg Nilssens oppmerksomhet.

Undervannsfotograf Arnt Mollan satte opp et undervannskamera i bekken, og det tok ikke lang tid før de forstod at den største av fiskene ikke hørte helt hjemme i resten av flokken.

Fargespekteret på fisken levnet ingen tvil; det var en regnbueørret.

Kjempefisken er uønsket
Regnbueørret er en rovfisk i laksefamilien, og er i dag uønsket i Norge på grunn av den såkalte lakseparasitten den er bærer av, som kan skade villaksen.

Det har tidligere blitt satt ut en del eksemplarer av regnbueørret for å gi et bedre tilbud til sportsfiskere, men det skal i utgangspunktet ikke være flere igjen i vill tilstand i Norge.

- Man visste ikke bedre den gangen. Regnbueørreten hører egentlig til på et annet kontinent, sier Kraabøl.

Regnbueørreten klarte heller ikke å gyte på egenhånd og forsvant derfor sakte men sikkert. Kraabøl understreker at det allikevel kan finnes noen eksemplarer igjen, enten som er satt ut av mennesker eller som altså har klart å reprodusere seg.

STORØRRET: Lars Nilssen og Jan Waangaard med den enorme fisken. Foto: Vegard Veberg
STORØRRET: Lars Nilssen og Jan Waangaard med den enorme fisken. Foto: Vegard Veberg Vis mer