ENDELIG BENÅDET: Walter Irvin, Samuel Sheperd og Charles Greenlee er benådet, 70 år etter at de ble feilaktig dømt for voldtekt. Foto: State Library and Archives of Florida via AP
ENDELIG BENÅDET: Walter Irvin, Samuel Sheperd og Charles Greenlee er benådet, 70 år etter at de ble feilaktig dømt for voldtekt. Foto: State Library and Archives of Florida via APVis mer

En ble jaget og skutt 400 ganger. De tre andre ble uskyldig dømt

Kalt en skamplett i Floridas kriminalhistorie. Nå er de «the Groveland Four» benådet, 70 år etter at de ble feilaktig dømt.

I 1949 anklaget en tenåringsjente i Florida, USA, fire svarte menn for å ha voldtatt henne i en bil og utøvd vold mot ektemannen hennes på en forlatt vei.

Én av mennene fikk en rasende mobb i hælene, og ble skutt og drept. De tre andre ble dømt - feilaktig sådan - på et syltynt bevisgrunnlag.

Kort tid etter at den angivelige voldtekten ble kjent for allmenheten, skal hvite borgere ha satt fyr på hjem og eiendommer som tilhørte afroamerikanske familier i Groveland-området.

Hendelsen har lenge blitt sett på som en skamplett på Floridas kriminalhistorie og et symbol på rasismen som preget sørstatene på den tida, skriver Washington Post. De fire, Ernest Thomas, Samuel Shepherd, Charles Greenlee og Walter Irvin, ble seinere kalt «the Groveland Four».

Først i 2017 fikk de fire en formell beklagelse for det som skjedde den sommeren i 1949. Og fredag forrige uke ble de benådet, 70 år etter hendelsen.

Benådes

For styret som kom med kjennelsen, var det store spørsmålet om mennene fikk en rettferdig rettssak. Guvernør Ron DeSantis kom sammen med styret til den konklusjonen at nei, det fikk de ikke.

GUVERNØR: Ron DeSantis. Foto: Joe Raedle/Getty Images,/AFP
GUVERNØR: Ron DeSantis. Foto: Joe Raedle/Getty Images,/AFP Vis mer

Styret bestemte så enstemmig at de fire benådes, etter sin død.

- Man kan på ingen måte anse denne saken og tenke at rettferdigheten seiret. Jeg håper at dette bringer fred til familiene og samfunnet de kommer fra, sier DeSantis ifølge New York Times.

Kvinnen, nå 86 år gammel, var til stede under høringen. Hun sier at det hun fortalte er sant.

15 personer, blant annet familiemedlemmer, deltok i høringen på vegne av de fire domfelte. I tillegg skal en hel del nye opplysninger ha blitt lagt på bordet, blant annet resultater fra en legeundersøkelse av ungjenta, der det ikke skal ha blitt funnet noen tegn på at hun ble voldtatt. Greenlee og Thomas skal heller ikke ha vært i nærheten av åstedet på det tidspunktet.

Skutt 400 ganger

Thomas ble skutt og drept bare noen dager etter at kvinnen meldte fra om voldtekten, etter å ha blitt jaget godt og vel 300 kilometer. Ifølge nyhetsbyåret AP skal han ha blitt skutt 400 ganger da mobben fant ham sovende under et tre.

Greenlee, bare 16 år gammel, fikk en livstidsdom. Sheperd og Irvin ble dømt til døden.

Greenlee ble løslatt i 1982, og døde i 2012. Hans datter, Carol, var til stede.

- Jeg føler kiloene bare lettet av skuldrene. Det føltes som om døren svingte opp. Alt jeg ville var å hoppe opp og ned og si «hvil i fred, pappa. Det er over nå,» sier hun til Washington Post.

Sheperd og Irvin anket sin dødsdom. På vei til ankesaken ble de imidlertid skutt av sherriffen, som hevder at duoen prøvde å rømme. Sheperd døde av skadene, mens Irvin bare latet som han var død og overlevde.

Irvin ble løslatt i 1968, og døde ett år seinere av et hjerteinfarkt. Men i årevis skal familiene ha kjempet de avdødes sak.