- En bløff at sivile er skånet

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse kom som eneste vestlige inn i Gaza i dag. — Dette er verre enn forventet, sier Gilbert til Dagbladet.no.

<strong>ENESTE VESTLIGE HJELPEARBEIDERE:</strong> De norske legene Mads Gilbert (bildet) og hans kollega Erik Fosse har som eneste vestlige hjelpearbeidere kommet seg inn på Gaza. I dag møtte de de palestinske selvstyremyndighetene, helsepersonell og skadde i Gaza by. Foto: Hamada Hamada
ENESTE VESTLIGE HJELPEARBEIDERE: De norske legene Mads Gilbert (bildet) og hans kollega Erik Fosse har som eneste vestlige hjelpearbeidere kommet seg inn på Gaza. I dag møtte de de palestinske selvstyremyndighetene, helsepersonell og skadde i Gaza by. Foto: Hamada Hamada Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASHKELON (Dagbladet.no): De to erfarne legene og Palestina-vennene Gilbert og Fosse kom gjennom den egyptiske grensa og inn i Gaza. På veien opp mot Gazas største sykehus, Shifa-sykehuset, så de enormt mange mennesker i brødkø, hvilket er et tegn på at folk ikke har tilgang på mat.
 
På Shifa-sykehuset møtte Mads Gilbert palestinernes helseminister og en rekke medisinske personell. I en sykeseng fant han også frilans-tv-fotografen og studenten Mohnin Gregah (21). Han fikk amputet begge beina etter at han ble truffet av en rakett da han dekket et israelsk angrep ved Karni, ifølge Gilbert via telefon til Dagbladet.no.
 
Studenten har fått vindusrom. Nå ligger han med kamera og filmer ambulansene som kommer inn på Shifa-sykehuset. Det er utrolig. Palestinerne gir ikke opp og har en enorm overlevelsesevne, sier Gilbert til Dagbladet.no.
 
I 1987 ble faren til 21-åringen drept av israelerne, ifølge Gilbert. Da var han bare sju dager gammel.
 
- Frilansjournalisten er yngst av åtte barn. Nå ligger han her og smiler til oss på Shifa, sier Gilbert.

Mange sivile skadd og drept
I møtene med helseministeren fikk Gilbert og Fosse siste oversikt over antall skadde og drepte i Gaza. Statistikken er laget av palestinske myndigheter:

2000 er skadde, hvorav 38 prosent av dem er kvinner og barn.
391 er drept, hvorav 21 prosent kvinner og barn.
 
Det betyr at 416 kvinner og barn er skadd, og at hver femte drepte er kvinne eller barn. Det betyr igjen at det er en bløff at sivile er skånet. Dette blir her grundig tilbakevist, sier Gilbert.
 
Mange brannskader
Legene i Gaza har en vanskelig jobb foran seg. Blant de 2000 sårede, har over hundre personer multitraumeskader. Hundre personer har store brannskader, og veldig mange av disse har brannskader på over 50 prosent av kroppen, ifølge Gilbert.

Dette er livsfarlig med mindre man får svært god behandling.

På sykehuset er intensivkapasiteten firedoblet de siste fire dagene. Samtidig ble nesten alle sykehusets glassruter blåst ut da en moske like ved ble bombet.

- Det gjør jo driften ekstremt vanskelig, sier Gilbert.

Verre enn ventet
Å komme inn i Gaza var en spesiell opplevelse for Gilbert og Fosse, som har vært inn og ut av det overbefolkede området en rekke ganger i flere tiår.

- Folk står i brødkø over alt. Det har jeg aldri sett før, sier Gilbert.

Det er vinter og kaldt i Gaza. Folk mangler gass og parafin, og store området er mørklagt. Israelske F16-fly og droner kjører kontinuerlig over hodene på Gazas 1.475.000 innbyggere. Bomber slippes kontinuerlig.

Bombe rett ved
Det falt nettopp en bombe like ved sykehuset, forteller Gilbert.

De to erfarne legene Gilbert og Erik Fosse er skjønt enige i at situasjonen i Gaza er verre enn de hadde ventet seg på forhånd. På vei til sykehuset kjørte de forbi en politistasjon hvor 50 personer ble drept i et angrep for et par dager siden.

<strong>ANKOMMER SYKEHUSET:</strong>
Gleden på Shifa-sykehuet i Gaza var stor da de norske legene Mads Gilbert (t.h.) og Erik Fosse ankom onsdag ettermiddag. Foto: Hamada Hamada
ANKOMMER SYKEHUSET: Gleden på Shifa-sykehuet i Gaza var stor da de norske legene Mads Gilbert (t.h.) og Erik Fosse ankom onsdag ettermiddag. Foto: Hamada Hamada Vis mer

- Det er en krigsskueplass, folk fryser og har ikke mat. Situasjonen er forferdelig. Vi var de eneste som slapp inn i Rafah fra Egypt i dag, og er de eneste vestlige helsearbeiderne i Gaza, forteller Gilbert.

Palestinsk enhet
Etter å ha vært i møter med palestinere i hele dag, har Gilbert fått inntrykk av at den palestinske befolkningen nå er samlet.

- Vi har hatt gode møter med helseministeren, og det er enhet mellom palestinerne. Det er ikke konflikt mellom Hamas og Fatah er nå, sier legen.

Han berømmer palestinerne for sin enorme overlevelsesevne.

- De har en egen varme, gjestfrihet og moral som bare vi må bøye oss i respekt for, sier han.

Som Beirut i 1982
Gilberts viktigste beskjed fra Gaza er til det internasjonale samfunn:

De må presse Israel til å stoppe bombingen og åpne grensene. Sitasjonen er utålelig, uutholdelig og ekstrem og jeg har ikke sett maken siden Beirut i 1982, sier Gilbert, som har jobbet enormt mye i Libanon og i de palestinske områdene siden den gang.

Det er ikke en hvilken som helst sammenligning Gilbert kommer med: I Beirut i 1982 gikk det også utover palestinerne: Da ble palestinere massakrert i flyktningleirene Sabra og Shatila, mens israelske styrker omringet campene.

Han understreker at de har fått god støtte fra norsk UD og egyptiske myndigheter

<strong>MULTITRAUMER:</strong> Svært mange av de skadde etter de israelske bombeangrepene på Gaza svever i livsfare etter såkalte multitraumer &mdash; skade på en eller flere av kroppens hulrom, som hodet, brysthulen eller buken. Mads Gilbert (t.v.) og kollegaen Erik Fosse (t.h.) møtte flere av dem onsdag. Foto: Hamada Hamada
MULTITRAUMER: Svært mange av de skadde etter de israelske bombeangrepene på Gaza svever i livsfare etter såkalte multitraumer — skade på en eller flere av kroppens hulrom, som hodet, brysthulen eller buken. Mads Gilbert (t.v.) og kollegaen Erik Fosse (t.h.) møtte flere av dem onsdag. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Det er kanskje et sted mellom 30 eller 40 skadde ut av Gaza. Shifa-sykehuset har noe utstyr, men mangler antibiotika, bedøvelsesmidler og engangsutstyr og reservedeler til respiratorer og andre maskiner.

Mangler utstyr
På sykehuset er det stor mangel på nødvendig medisinsk utstyr som antibiotika,  reservedeler til respiratorer og andre sykehusmaskiner.

På samme tid står enorme mengder hjelpeforsyninger på den israelske og egyptiske grensen inn til Gaza. Blant annet fra Norwac, som har sendt Fosse og Gilbert til Gaza for å hjelpe sivilbefolkningen.

Legene er nå glade for at de har klart å komme seg inn i Gaza for å begynne å jobbe.

- Det har vært en svært bra dag i dag, og vi er glade for å være inne i Gaza. Det finnes ikke noe mer meningsfullt sted å feire nyttårsaften i enn Gaza, sier Gilbert.

Ingen våpenhvile
I dag gjorde Israel det klart at de sier nei til humanitær våpenhvile i Gaza. Tiden er ikke inne, mener Israels statsminister Ehud Olmert, ifølge NTB.

Samtidig truer palestinernes president Mahmoud Abbas med å innstille fredsforhandlingene med Israel som følge av israelernes militæroperasjon mot Gazastripen.

— Jeg vil ikke nøle med å stanse forhandlingene dersom de går mot våre interesser og støtter aggresjonen, sa Abbas onsdag i en kommentar om Israels fem dager lange bombardement av Gazastripen.
 
Palestinske myndigheter sier til nyhetsbyrået AP onsdag at det er over 390 døde. Ifølge Hamas skal om lag 200 uniformerte medlemmer at Hamas' sikkerhetsstyrker blitt drept. Israelske forsvarsmyndigheter sier at mange av Hamas' militære og politiske ledere har gått under jorda, og sluppet unna angrepene.
 

<strong>MÅTTE AMPUTERE:</strong> Frilans TV-fotograf Mohnin Gregah (21) måtte amputere begge beina etter at han ble skadet i et israelsk angrep ved Karni. Nå har han fått seng ved vinduet, og filmer ambulansene som kommer inn med skadde til Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada
MÅTTE AMPUTERE: Frilans TV-fotograf Mohnin Gregah (21) måtte amputere begge beina etter at han ble skadet i et israelsk angrep ved Karni. Nå har han fått seng ved vinduet, og filmer ambulansene som kommer inn med skadde til Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer