Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En bøddel og en diplomat vil bli Irans neste president

Kampen for å ta over etter rabulisten blant statsledere, Irans president Mahmoud Ahmadinejad, er igang. Valgkampens viktigste tema er det omstridte atomvåpenprogrammet. Sanksjonene mot Iran biter nå så kraftig at inflasjonen er på 30 prosent.

BØDDEL OG PRESIDENTKANDIDAT : Ali Fallahian er ettersøkt av av Intrerpool for drap på flere dissidenter, og for å stå bak en terroraksjon mot et jødisk senter som drepte 85. Her fra juni 2001. (AP Photo/Kamran Jebreili)
BØDDEL OG PRESIDENTKANDIDAT : Ali Fallahian er ettersøkt av av Intrerpool for drap på flere dissidenter, og for å stå bak en terroraksjon mot et jødisk senter som drepte 85. Her fra juni 2001. (AP Photo/Kamran Jebreili) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem som etterfølger Ahmadinejad som president blir klart 14. juni. Det er mange som teller på knappene, og det avgjørende i første omgang er om de har Irans åndelige leder, Ali Khameneis, støtte. Khameneis støtte vil være avgjørende for oppslutningen kandidatene vil få i folket.

Utfordret den åndelige leder
Han bestemmer irealiteten også hvem som får lov til å stille som kandidater, for alle må godkjennes av Vokterrådet, som har som oppgave å garantere at Iran styres etter konstutusjonen og etter rett islamsk lære.
Ali Khamenei vil trolig at en behersket konservativ skal etterfølge Mahmoud Ahmadinejad som president. Fra han ble president i 2005 har Ahmadinejad skapt mye støy med sine gjentatte utspill om at Israel bør forsvinne som stat. Han har vært en politisk aktivist som de siste årene har utfordret Ali Khamenei. Det vil Khamenei ha en slutt på.
De tunge kandidatene har ennå ikke lansert sitt kandidatur. Men denne uka erklærte tidligere utenriksminister Manouchehr Mottaki at han er kandidat.
- Jeg vil fremme en plan i oversnstemmelse med Den øverste leders tanker og folkets krav, skrev han på sin nettside. Men i januar kritiserte han Irans uforsonlige posisjon i forhandlingene om Irans atomprogram på sin nettside.

En bøddel som president?
Også den så langt mest kuriøse kandidaten, den tidligere sjefen for Irans fryktede etterretning, Ali Fallahian, er tilhenger av å normalisere forholdet til utlandet. Han er etterlyst av Interpool for å ha drept iranske dissidenter, og for påstått deltakelse i angrepet på et jødisk senter i Buenos Aires i 1985 der 85 mennesker ble drept.
- Nok med atom. Vi vil ikke ha kjernefysisk anriking. Vi har allerede bevist at vi behersker det, sa Fallahian da han lanserte sitt kandidatur i forrige uke. Det er Irans anriking av uran, som gjør at det kan brukes i en atombombe, som har ført til FNs og Vestens sanksjoner mot Iran. Selv om de fleste iranere oppfatter retten til en kjernekraftindustri som selvsagt, er virkningene av sanksjonene nå så alvorlige at atomprogrammet er kontroversielt. Presset sanksjonene har skapt på økonomien har ført til en inflasjon på 30 prosent, og til hamstring, som ytterligere forsterker problemene.

Atom-aktivist
Men den kanskje fremste aktivisten for anriking av uran er ingen ringere enn den åndelige leder, Ali Khamenei, selv. Derfor er trolig den iranske sjefsforhandleren om atomprogrammet, Said Jalili, den fremste kandidaten til å ta over som Irans president etter Mahmoud Ahmadinejad.
Han representerer Khamenei i det viktigste politiske spørsmålet i Iran. Han har bred støtte fra konservative og er veteran fra krigen mot Irak, der han mistet et bein. Den mektige revolusjosgarden skal ha bedt ham om å stille som kandidat. Det har han ennå ikke gjort. Men ingen blir overrasket om han gjør det, og blir Irans neste president.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!