En bondes mareritt

Navn: Karin Spanne Alder: 29 Yrke: Bonde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På telefonsvareren hennes blir vi orientert om ferjerutetider som var tiltenkt de 40- 50 vennene hun og venninnen hadde invitert til festen som skulle gått av stabelen i helga som var. Det ble ingen fest. I stedet ble det karantene for Karin Spanne på gården hennes på Finnøy, og dramatiske nyhetsmeldinger om mulig utbrudd av munn- og klovsyke.
  • Da vi fikk mobilkontakt med henne i går formiddag, var hun og veterinær Berit Bergøy, som også havnet i isolat på gården, i ferd med å gi kviga Amy vann via en sonde direkte inn i magesekken. Karin er glad i dyr. Da gjør det spesielt vondt å se at de lider. Fortsatt er det uklart om kviga kan bli frisk eller om den må avlives.
  • Karin er fra Gandal ved Sandnes, og vokste opp i et bymessig strøk. Hun overtok gården Spanne på Finnøy fra sin onkel for to år siden etter å ha tilbrakt alle ferier og mye fritid ellers på den gamle slektsgården. Hun har solid fagutdannelse fra husdyrlinja på Landbrukshøgskolen på Ås. I forbindelse med studiene hadde hun to opphold på New Zealand. Der var det fint, men på Finnøy er det finere, sier den unge bonden. Hun har omtrent bodd i fjøset siden Amy ble syk sist torsdag. Da alarmen om mulig munn- og klovsyke gikk få timer seinere, havnet hun i en uvirkelig situasjon: «Det kjennes som jeg har holdt pusten altfor lenge. Det er slitsomt og utmattende å ha en spenning i kroppen som ikke slipper taket,» sier hun.
  • Øykommunen Finnøy ligger midt i Boknafjorden i Ryfylke, og tør være kjent for sine mange drivhus, som fødested for matematikeren Niels Henrik Abel og Ogmund Finnsson, som på slutten av 1300-tallet administrerte hele kongeriket fra sin gård der. Her bor 2800 mennesker med smått og stort, og Karin beskriver samfunnet som positivt og stimulerende.
  • Hun driver den 320 mål store gården aleine. Den er omtrent likelig fordelt på innmark, beite og skog. I fjøset har hun 17 melkekyr, som setter henne i stand til å levere en tank med 850 liter melk mandag, onsdag og fredag. I tillegg har hun fem hester selv og fem i beite, fire katter og to hunder. Hun beskriver seg selv som en ung, dum optimist som har fått det liv hun ønsket, med nærkontakt med dyr, mye frisk luft og varierende oppgaver.
  • Hun har fått ros fra landbruksministeren for sin håndtering av den vanskelige situasjonen. Når det hele er over, skal hun feire med en lang ridetur.