Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En bønn om hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Førskolelærerstreiken har nå vart i tolv uker, og Norsk Lærerlag har varslet omfattende opptrapping fra neste torsdag. Partene står steilt mot hverandre og er ikke engang enige om den virkeligheten som er utgangspunktet for streiken. Førskolelærernes organisasjon bruker flere millioner kroner hver uke på å holde liv i de streikende. Kommunene rammes ikke av streiken. Det gjør bare småbarnsforeldrene som nå nærmer seg randen av sammenbrudd på grunn av ukelange adhocløsninger for å få arbeidsliv og barnepass til å gå i hop.
  • Kommunene rammes i så liten grad at lederen for Kommunenes Sentralforbund, Halvdan Skard, koster på seg å spøke når journalister ønsker hans synspunkt på situasjonen. Har vi streik? spør han. Skards fleip illustrerer lønnssystemets åpenbare svakhet. Streik er et uegnet virkemiddel i offentlig sektor. Den største effekten er politisk. Streiken blir nærmest bare en kraftfull bønn om hjelp. Og den kan ikke skremme kommunepolitikere til å betale mer ut fra sine slunkne kasser enn det staten allerede har bestemt seg for at de skal.
  • Streiken illustrerer også noe annet. Med en så arrogant holdning til streiken og streikegrunnlaget som Skard gir uttrykk for, vil ikke kommunene klare å tilby sine innbyggere gode nok tjenester. Førskolelærere som har viet sitt yrkesliv til beste for barn, og som har overtatt den yrkesaktive mors og fars rolle som kompetent oppdrager og pedagog, gidder i lengden ikke å jobbe for knapper og glansbilder. De vil bruke sin kompetanse der den blir verdsatt. Unge mennesker vil søke andre utdanningsretninger når de ser hva slags betingelser og hvilke arbeidsgivere de må forholde seg til når de er ferdigutdannet. Det vil først og fremst barna, men også foreldrene og samfunnet, tape på i lengden.
  • Derfor bør kommunepolitikere og rikspolitikere ta kravene og situasjonen med det største alvor. Var det lærernes tur i år, er streiken en klar søknad om hvem som står for tur neste år. Et forpliktende løfte om dette, gjerne underhånden, kan bringe nok en formålsløs streik til ende.