- En bør har forlatt mine skuldre

Utøya-overlevende Bjørn Ihler var lettet da han var ferdig med å vitne i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bjørn Ihler (20) løp for livet fra Anders Behing Breivik på Utøya 22.juli. Blant annet flyktet han opp en skrent som han i ettertid ikke forstår hvordan han klarte å komme seg opp, fortalte han i retten i dag.

Under dramatikken på Utøya snakket Ihler på telefon med sin far flere ganger.

- Noen ganger hørte han bare pusten min fordi vi gjemte oss. Da visste han i hvert fall at jeg fortsatt var i live, sa Ihler i retten.

Reddet to barn På sin rømningsferd rundt på Utøya tok han med seg to små gutter som han passet på helt til de tre var i sikkerhet på Sundvollen på den andre siden. I retten i dag ble det vist et bilde av Ihler der han står med et pledd rundt seg og de to guttene. Han holder beskyttende rundt dem.

- Jeg ville ikke forlate dem før jeg visste at de var i sikkerhet. Alt var såpass kaotisk da vi kom i land fra Utøya at jeg fortsatt ikke trodde helt på at vi var reddet, sa Ihler i retten.

Dagbladet møtte ham utenfor sal 250 da han var ferdig med sin forklaring i dag.

- Greit å vitne - Hvordan var det å vitne i retten?

- Det synes jeg egentlig var veldig greit. Det var litt spenning knytte til at det ble litt lengre tid på vitnerommet enn jeg hadde ønsket fordi det ble en del forsinkelser i retten i dag. Men da det først var i gang, gikk det veldig greit. Og etterhvert gikk det bedre og bedre, sier Ihler til Dagbladet.

- Det er på en måte en bør som har lettet fra mine skuldre, sier Ihler.

Han forteller at han ikke rakk å grue seg til å vitne fordi han først på mandag denne uka fikk beskjed om at han skulle vitne.

- Jeg har ikke hatt tid til å være nervøs eller ta inn over meg det faktum at jeg skulle hit såpass raskt. På mange måter har det vært en fordel, sier Ihler.

Fratatt all makt På spørsmål fra Dagbladet om hvordan det var å vitne med Anders Behring Breivik sittende bare få meter unna, svarer 20-åringen:

- Det hadde ingen betydning for meg. Det at han var der, det var greit nok. For min del er han nå fratatt all makt. Han kan ikke lenger skade meg, hvilket jeg er veldig klar over. Det er på mange måter veldig godt. Og det gjør derfor ikke noe å sitte så kort fra ham og snakke om det han har gjort, sier Ihler.