En bra dom for børsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommen mot Rune Brynhildsen på ti måneders ubetinget fengsel for bidrag til innsidehandel er bra for børsen. På alle børser er tidlig informasjon det aktørene i aksjemarkedet søker mer enn noe annet. Skeiv fordeling av såkalt børssensitiv informasjon er belagt med harde represalier og straffer i alle land med et oppegående aksjemarked

Problemet for Oslo Børs er stadig at den har rykte på seg for å være enda mer innsidedrevet enn andre børser. Til tross for alt snakket, og at alle «vet» noe om hva som «foregår», har det hittil hatt få og små konsekvenser. Det bidrar til mistanken om at det i miljøet rundt Oslo Børs finnes en ukultur der det ikke er så farlig å lempe litt på kravene til håndtering av sensitiv informasjon. Og dersom noen så kan gjøre seg nytte av dette, er det bra for alle parter. Belønningen trenger ikke være en direkte og konkret motytelse, slik retten mener det er skjedd i saken mot Brynhildsen, men en slags uskrevet «tilgodelapp» som kan komme godt med på et langt seinere tidspunkt og i en ellers urelatert sammenheng.

Det ligger i sakens natur at slike koplinger er uhyre vanskelige å bevise med de krav til bevis som stilles til en tiltale i en straffesak. Det er en av grunnene til at det har vært reist uhyre få saker om straffbar håndtering av innsideinformasjon. En annen grunn har vært at politi og påtalemyndighet har manglet kompetanse og ekspertise på felter som omfatter finans, aksjehandel og regnskap.

Brynhildsen anker sin dom, og det skal bli interessant å følge denne sakens gang gjennom rettsvesenet. Men den har allerede hatt betydning ved at saken er blitt reist, tiltale er tatt ut og fellende dom er avsagt i første instans. Det vil skjerpe bevisstheten rundt håndtering av informasjon hos aktørene på børsen. Børsen kunne også trenge at flere oppfattet det som en plikt å stå fram som varslere om regelbrudd de får kjennskap til.

Det er bra dersom denne dommen fører til økt etterspørsel etter børsens eget regelverk, straffeloven og annen relevant litteratur om emnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer