- En bro i USA skal ikke bare falle sammen

Ingen skjønner hvordan dødskollapsen i Minnesota kunne skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et overvåkningskamera ved motorveien fanget opp selve brokollapsen i går kveld amerikansk tid.

• Se den dramatiske videoen her!

Kameraet dokumenterte at det bare tok fire-fem sekunder fra bilister kjørte intetanende på den åtte felt brede motorveien, til et langt strekk plutselig var forsvunnet i avgrunnen

Dødstallene vil stige

Sent i kveld var det ennå uklart hvor mange som omkom i ulykken, men rundt 30 personer er savnet i kaoset, i tillegg til fire som er bekreftet døde. Om lag 80 mennesker ble skadd, flere av dem barn. Alt håp om å finne ytterligere overlevende skal være ute.

Under svært farlige forhold saumfarer dykkere i kveld det grumsete Mississippi-vannet for å hente ut lik fra de mange bilvrakene, men skal bare ha klart å komme seg fram til fire av totalt 20-30 biler.

Ifølge myndighetene er det ingenting som tydet på at kollapsen skyldtes noen form for terrorisme. Nå skal spesialetterforskere fra FBI og den nasjonale ulykkeskommisjonen for transportulykker (NTSB) prøve å finne ut hva som kan ha skjedd. Trolig dreier det seg om en ufattelig konstruksjonsfeil eller en like utilgivelig vedlikeholdstabbe.

Det hvite hus bekreftet i kveld at det ble funnet «mangler» ved den 40 år gamle brua under en inspeksjon for to år siden.

- En bro i USA skal ikke bare falle sammen

- Manglene betyr ikke at det var noen risiko for at brua skulle svikte, men om en inspeksjonsrapport påpeker mangler, er delstaten ansvarlig for å gjøre nødvendige endringer, sa talsmann Tony Snow på en pressekonferanse.

Flere titalls tusen broer i USA skal imidlertid være i samme kategori, og inspektørene skal ikke ha tatt til orde for noen umiddelbar stenging av Minneapolis-brua da de tok konstruksjonen nærmere i øyensyn så sent som i 2006..

Barn reddet ut av skolebuss

Etterforskerne mener det er for tidlig å spekulere i en årsak.

- Men en bro i USA skal ikke bare falle ned, konstaterte Minnesota-senatoren Amy Klobuchar overfor sine velgere.

Midt i rushtida og uten noe forvarsel kollapset hele brokonstruksjonen til den sterkt traffikerte motorveien, der den krysset elva Mississippi ved Minneapolis i delstaten Minnesota

- Jeg tråkket bremsen i bånn og så noe foran meg forsvinne i løse lufta. Så pekte også bilen min rett nedover, forteller Dennis Winegar, en av de heldige, til nyhetsbyrået AP.

Han hadde kona og nevøen sin i bilen. Øyenvitner forteller at en skolebuss ble stående fanget på en av brodelene, men unngikk med nød å neppe å falle videre.

KAOS: Dykkere prøver i kveld å få rede på hvor mange døde som ligger i bilene under vann og blant brodelene. Foto: SCOTT OLSON / AP
KAOS: Dykkere prøver i kveld å få rede på hvor mange døde som ligger i bilene under vann og blant brodelene. Foto: SCOTT OLSON / AP Vis mer

- Flere av oss bar skrikende og blødene barn ut av bussen, forteller en mann til tv-stasjonen CNN.

Mange av bilene falt ned i selve elva og ble stående med vann til taket, mens andre ble liggende fastklemt eller smadret blant hundrevis av tonn med betong og metall.  Tv-bildene fra ulykkesstedet minnet om scener fra et bombenedslag eller et svært destruktivt jordskjelv.

- Jeg trodde jeg var død, helt bokstavelig, sa en av de sjokkerte bilistene som overlevde.

<B>NOEN HELDIGE:</B> Enkelte kunne kravle rystet, men nesten uskadd fra biler som hadde unngått å havne i elva eller sammenklemt mellom betong og forvridd metall.