En brutal okkupant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Israel har igjen vist seg som en brutal okkupant. Landets store arsenal av militære våpen og utstyr blir gang etter gang brukt mot palestinske sivile til kollektiv avstraffelse, helt uten rettssikkerhet og folkerettslige garantier. De siste angrepene mot infrastrukturen på Gazastripen som ødelegger forsyningene til det sivile samfunnet av strøm vann og et fungerende sanitærsystem, er folkerettsstridige overgrep.

• Israelske myndigheter svarer på all kritikk ved å vise til sin rett til forsvare staten og innbyggerne mot terror. Det var Ariel Sharon som for alvor begynte med dette da Israel gjenokkuperte Vestbredden våren 2002. Sharon påberopte seg de samme fullmaktene til forkjøpsangrep som president George W. Bush har gjort etter terrorangrepene den 11. september 2001. Bush krevde først at Israel skulle trekke seg tilbake, men da Sharon ignorerte kravet, la den amerikanske presidenten det bort. Og blodbadet har fortsatt.

• Ehud Olmert ble statsminister etter det siste valget i Israel. Han viderefører Sharons strategi som er at Israel ikke forhandler med palestinere eller andre om traktater og avtaler, men dikterer ensidige løsninger som blir gjennomført med militær makt. Et hovedelement i denne strategien er at Israel ikke har noen å forhandle med, ingen «partner» på palestinsk side. Hamas som vant det palestinske valget, er blitt avvist som motpart fra første stund. Nå så det ut til at president Mahmoud Abbas hadde lykkes med å etablere et grunnlag for en bredt sammensatt palestinsk regjering av både Hamas og Fatah. Denne ville blitt vanskeligere å avvise.

• Vi tror dessverre at den israelske regjeringens motiv for å arrestere regjeringsmedlemmer og parlamentarikere fra Hamas er å svekke moderate krefter på palestinsk side slik at konfrontasjonene utelukker forhandlinger som Israel ikke ønsker. Når Israel sier at det ikke finnes noen å forhandle med, sørger man selv for at det blir slik.

• Vi forsvarer ikke palestinske terrorhandlinger. De er folkerettsstridige og uakseptable. Gisseltaking og drap av gisler er ren kriminalitet, og de som gjør seg skyldige i slike handlinger, bør stilles for en domstol og straffes. Men det åpner ikke for å ta alle militære maktmidler i bruk mot et helt folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer