Nyttårsdrapet i Haugesund:

- En bryter ble slått på

Mannen som er tiltalt for drapet på Kjetil André Østhus (28) hevder han fikk anfall og ble voldelig som følge av lyder og lys fra fyrverkeri. Etterpå husket han ingenting.

DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat
DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Den britiske 21-åringen som er tiltalt for å ha knivstukket og drept Kjetil André Østhus (28) i Haugesund natt til 1. januar i 2022, har foreløpig nektet å forklare seg i retten. Også tirsdag avviser han å svare på spørsmål.

Aktor Birgitte Budal Løvlund fortsetter derfor sin avspilling av avhørene som er gjort i ettertid av pågripelsen, som fant sted minutter etter drapet.

I avhørene forteller tiltalte detaljert om det som angivelig skal være utfordringer knyttet til hans helse. Også på rettssakens første dag var hans diagnoser et sentralt tema.

- Fra glad til aggressiv

- Høye smell, lysglimt og folk som roper navnet mitt høyt. Dette er ting jeg vet trigger anfall. Jeg fikk et anfall i forbindelse med fyrverkeri, enten i fjor eller året før. De andre beskrev det som en bryter som ble slått på. Jeg forsøkte å slå. De som var vennene mine, ble angrepet. De holdt meg fast til jeg besvimte. Da jeg våknet og de fortalte meg hva som hadde skjedd, trodde jeg de tullet, forteller tiltalte i et avhør gjort 13. januar i fjor - to uker etter drapet.

- Vennene mine har beskrevet det som at jeg gikk fra glad til sint og aggressiv. Jeg får ingen forvarsel før anfallene kommer, sier tiltalte i avhøret.

På spørsmål fra politiet om han kan oppgi navnet på noen av dem som var til stede og feiret nyttårsaften sammen med ham, da anfallet skal ha funnet sted, avviser han å fortelle dette.

- De er ikke så begeistret for politiet, så de vil uansett ikke snakke med dere, sier han i avhøret.

- Det var uflaks

21-åringen har hele tida, også i retten, hevdet at han ikke husker drapet. Han har siden pågripelsen nektet straffskyld, og stilt seg uforstående til at han i det hele tatt ble pågrepet.

Påtalemyndigheten har allerede varslet om at det kan bli lagt ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Samtidig er det tatt forbehold om at både fengselsstraff og forvaring kan være aktuelt.

- Jeg er siktet fordi jeg var på feil sted til feil tid. Jeg var innendørs i leiligheten, fra midnatt til jeg skulle kjøpe sigaretter og ble pågrepet. Det var uflaks at jeg valgte å gå ut for å kjøpe sigaretter, og fikk en haug med maskingevær rettet mot meg, sier briten i avhøret.

Han åpner likevel for at han kan ha vært utendørs, men at han ikke husker dette på grunn av anfall. Selv hevder han å bare huske at han har vært i leiligheten.

- Dårlige minner

Opptakene har så langt gitt et sammensatt bilde av både en vanskelig oppvekst, sykdomshistorikk med flere diagnoser og medisinering med en rekke både reseptbelagte og narkotiske stoffer. Politiets teori har siden starten vært at det var en uenighet om fyrverkeri som utløste drapet på Østhus.

Mandag spilte aktor av det første lydopptaket politiet tok av tiltalte, bare kort tid etter drapet og like etter pågripelsen. Også dette pekte i retning av et anstrengt forhold til både høye lyder og fyrverkeri.

- Fyrverkeri bringer fram dårlige minner, sa 21-åringen allerede i det første møtet med politiet.

I et seinere avhør fortalte han følgende:

- Jeg liker ikke høye lyder fordi jeg har en diagnose. Jeg var veldig skvetten og utilpass nyttårsaften, ikke avslappet i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer