JUBLILEUM: Det er snart ett år siden byen Albuquerque i New Mexico startet et program som skulle få hjemløse i jobb. Hittil har de ansatt over 900 mennesker. Video: City of Albuquerque Vis mer Vis mer Vis mer

En dag kjørte ordføreren forbi en mann som ville ha jobb. Nå har den amerikanske byen ansatt over 900 hjemløse

På under ett år. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For snart et år siden lanserte Richard Berry, ordfører i den amerikanske byen Albuquerque, et tiltak som skulle hjelpe hjemløse inn i jobb.

Idéen skal ha kommet etter at han kjørte forbi en mann på gata som holdt oppe et skilt hvor det sto «Vil ha en jobb. Alt hjelper», skriver Washington Post.

Hjemløse som vanligvis bruker tida si på å tigge, ble ansatt på daglig basis for en timeslønn på ni dollar og lunsj. Påfølgende natt får de også tilbud om overnatting.

Fjernet 30 000 kilo søppel

Etter nesten et år skal programmet «There's a Better Way» ha resultert i 932 jobber som har bidratt til å fjerne over 30 000 kilo søppel og ugress fra nesten 200 kvartaler i den amerikanske byen.

- Noen ganger trengs det en liten katalysator som bidrar til å stoppe den negative utviklingen, som lar dem puste ut. Det er utrolig. De har fått verdigheten av en dag med arbeid; noen hadde troa på dem i dag, sier ordfører Richard Berry.

Ifølge en offentlig rapport omhandlende kriminalisering av hjemløse i USA, har 24 prosent av amerikanske byer forbudt offentlig tigging i hele byen. Samtidig har 76 prosent av byene forbudt tigging på spesifikke, offentlige steder.

«I løpet av de siste årene har man sett en dramatisk økning i lover som kriminalisterer, noe som bidrar til den uheldige trenden som sist ble omtalt av the Law Center i rapporten vår fra 2011, Criminalization Crisis. Økningen i lover som kriminaliserer har vært mest utbredt i byforbud som omfatter camping, avslapping og tigging. Det er også vært en dramatisk økning i lover som forbyr det å leve i kjøretøy», skriver National Law Center i rapporten.

- Ikke anta at de er late

Her har imidlertid den amerikanske byen tatt en annen retning.

Den frivillige organisasjonen St. Martin's Hospitality Center innehar en bil, som kjører rundt og plukker opp hjemløse eller tiggere og spør om de ikke vil være med å jobbe den aktuelle dagen.

Det er plass til rundt ti mennesker i bilen.

Ifølge Washington Post har det ikke vært plass til alle som har lyst til å delta, og flere har bedt om plass i bilen dagen etter.

Det førte til en økning i støtte til programmet, som nå tilbyr jobb fire dager i uken, i stedet for to, som var ordningen i starten.

- Mange av dem har sykdommer eller står uten ordentlige papirer som gjør at de ikke kan få jobb. Noen har ikke kort med personnummer. Det er de små tingene vi tar for gitt, som gjør at folk ikke får jobb. Ikke anta at det er fordi de er late, sier Kellie Tillerson, sjef for ansettelsesavdelingen ved St. Martin's til den amerikanske avisa.

Ordføreren forteller at flere byer rundt om i landet har kontaktet ham fordi de er interesserte i å gjøre det samme.