VENDEPUNKT: Da Anders Dale var med i utdrikningslaget til en kompis, ville han ikke grille pølser og drikke øl - som på dette bildet. I det påfølgende bryllupet sa han farvel til kompisene. Nå er han siktet for terror. Foto: Privat
VENDEPUNKT: Da Anders Dale var med i utdrikningslaget til en kompis, ville han ikke grille pølser og drikke øl - som på dette bildet. I det påfølgende bryllupet sa han farvel til kompisene. Nå er han siktet for terror. Foto: PrivatVis mer

En dag ville ikke Anders spise svinekjøtt og drikke øl. Nå er han siktet for terror

- Han sa: «Jeg trenger en religion med disiplin. Det har bare islam.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg husker fortsatt en setning han sa til meg, sier en gammel kompis av Anders Dale (35) fra Nesodden.

- Han sa: «Jeg trenger en religion med disiplin. Det har bare islam.»

Brøt kontakten Kompisene til den 35-årige konvertitten er fortsatt overrasket over at den gamle venstreraddisen, rockemusikeren og drikkekompisen anes som en av Norges aller farligste menn. Dale utvandret fra Norge 15. februar i fjor.

På tirsdag ble han oppført på USAs liste over antatte terrorister. I går ble han siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Anders kalte seg anarkist og marxist, var med ut og drakk øl og var veldig politisk aktiv. Så fortalte han meg en dag at han hadde konvertert til islam, forteller en gammel kompis av Dale til Dagbladet.

- Da han fortalte meg at han hadde konvertert begynte vi å diskutere islam. Etter den samtalen brøt han kontakten med meg, forteller kompisen.

Utdrikningslag Et av Anders' siste møter med kameratgjengen var på utdrikningslaget til en tidligere god venn. Gjengen var på hyttetur, ikke overraskende med kjøleskapet fullt av øl - og samlet seg rundt bålet i kveldinga for å grille pølser.

- Da ville plutselig ikke Anders drikke øl, og han nektet å spise svinekjøtt. Alle som var der kjente ham og reagerte på det - vi fortalte ham at han tok feil, men grillet lammekjøtt til ham, husker en tidligere venn.

Dale leste seg grundig opp på flere religioner før han valgte å konvertere til islam, husker kompisene.

- Han leste mye filosofi, og leste også om jødedommen og andre religioner før han valgte islam. Men det var mye festing, mye drikking og litt hasjrøyking på den tida, og han fortalte at han trengte disiplinen. Han var ikke dum, han var veldig kunnskapsrik, sier kompisen.

Tok avstand fra vennene Etter at Dale hadde konvertert, og hadde begynt å gå i den kjente Rabita-moskeen i Oslo sentrum, fleipet noen av kameratene med ham, forteller en gammel venn:

- De hilste Anders med å si «hei bror» på gebrokkent norsk. Da svarte han, med veldig alvorlig stemme: «Dere er ikke mine kamerater mer».

På et bryllup i 2008 hadde Dale det som overfor Dagbladet i 2012 ble beskrevet som et viktig vendepunkt i radikaliseringen:

- Han gikk rundt og sa «farvel» til flere han hadde kjent godt. Jeg husker han sa at «det var trist å se hans gamle venner i beruset tilstand». Han selv hadde sluttet å drikke. Han ville endre på tilværelsen sin og kutte ut «normal» vestlig kultur, fortalte en kilde som var til stede i bryllupet.

NAV-penger Slik Dagbladet fortalte i 2012 jobbet Dale i en barnehage i Oslo fram til og med 2007.

Etter dette skal hans eneste jobb ha vært å selge alkoholfri parfyme ved Vaterlandsbrua på Grønland i Oslo, der det i helgene er et stort loppemarked.

DRAKK ØL: Anders Dale var aktiv på den politiske venstresida, spilte i rockeband og var glad i å feste og diskutere politikk. Foto: Privat
DRAKK ØL: Anders Dale var aktiv på den politiske venstresida, spilte i rockeband og var glad i å feste og diskutere politikk. Foto: Privat Vis mer

I årene etter at han forsvant fra arbeidslivet og brøt med omgangskretsen, har 33-åringen fått penger fra flere norske trygdeordninger.

Han ble i februar 2008 registrert som arbeidsledig og fikk dagpenger. Han skal også ha mottatt NAV-penger etter at han reiste til Jemen første gang.

Bombetrening Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter ser på nordmannen som en av de aller største truslene mot Vesten som har kommet fra Norge. Dette fordi han har fått en helt annen opplæring enn eksempelvis Syria-krigerne som kjemper for ISIL og andre grupper.

Dale skal være trent opp av al-Qaida i Jemen som soloterrorist. Ifølge Dagbladets opplysninger har han fått sprengstoffopplæring og trening i selvmordsbombeangrep.

Amerikanske myndigheter opplyser at 35-åringen har vært i Jemen flere ganger i perioden 2008 til 2011 for å få terrortrening. Amerikanske etterretningsblogger hevder at han skal ha fått opplæring av al-Qaidas dyktigste kjemiker - Ibrahim Hassan Tali al-Asiri eller noen nær ham.

Tidligere i juli skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser av frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen akter å smugle bomber om bord i fly. På samme måte som den terrorsiktede nordmannen, oppholder al-Qaidas mest fryktede bombemaker seg i Jemen.


PST ønsker ikke å kommentere etterforskningen av Anders Dale i dag. Dales familie har ikke ønsket å uttale seg i Dagbladet.

BOMBEMAKER: Amerikanske etterretningsblogger hevder at Anders Dale skal ha fått opplæring av al-Qaidas dyktigste kjemiker - Ibrahim Hassan Tali al-Asiri eller noen nær ham. Foto: Reuters / NTB scanpix
BOMBEMAKER: Amerikanske etterretningsblogger hevder at Anders Dale skal ha fått opplæring av al-Qaidas dyktigste kjemiker - Ibrahim Hassan Tali al-Asiri eller noen nær ham. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer