Klar melding om jula:

- En dårlig idé

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med en oppfordring til alle som reiser hjem til jul.

HJEMREISE: Slik reiser du trygt hjem til jul. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Fredag ettermiddag stilte Espen Rostrup Nakstad opp på Dagbladet TVs sending for å svare på spørsmål om coronasituasjonen i Norge.

Der kom han med en klar oppfordring til alle som har planer om å reise hjem til kjente og kjære for å feire julehøytida.

- Alle bør tenke på å være friske når man legger ute på reise. Det er det viktigste. Det er ikke noe vits i å reise hjem til jul om man er syk. Det er en dårlig idé, sier Nakstad til Dagbladet.

- Men hvis man er frisk og ikke i karantene, så er det ikke noe grunn til å ikke reise hjem. Det er jo sånn i jula at man sannsynligvis møter færre mennesker enn det vi gjør på jobb og skole, fortsetter han.

Må være forsiktige

Han er likevel opptatt av at folk må følge restriksjoner og karantenereglene.

- Man må teste seg om man får symptomer i jula, og opprettholde karantene selv om det er jul.

Torsdag møtte kriseleder i FHI, Line Vold, pressen for å svare på spørsmål om coronasituasjonen. Til Dagbladet oppfordret hun folk til å være ekstra forsiktige rett før jul, og prøve å unngå å møte så mange andre.

Årsaken er at man må være minst sju dager i isolasjon hvis man blir smittet, og det bare er nettopp sju dager til julaften.

Tidligere denne uka kunne Nakstad forklare hvorfor Norge er på smittetoppen:

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

Kapasitetsproblemer

Tidligere fredag kunne FHI meddele at antall smittetilfeller i Norge var synkende de to siste dagene.

- At smitten går ned nasjonalt og i Oslo er et første positiv signal på at kanskje tiltakene vi har satt inn begynner å virke, sa fagdirektør Frode Forland.

Nakstad mener kapasitetsproblemer på laboratoriene kan være en av grunnene til de to dagene med synkende smittetall.

- Det er kapasitetsproblemer på laboratoriene på grunn av det høye antallet PCR-tester som tas. De tas for å få bekreftet positive selvtester. Maskinene kan ikke analysere like mange prøver som ellers, fordi man ikke kan slå sammen noen prøver lenger, sier Nakstad.

- Man strever med å svare ut i løpet av et døgn, og derfor kan man få et etterslep disse dagene, som kan endre litt på tallene. Omikron-varianten er vesentlig mer smittsom, fortsetter han.

Under Dagbladet TVs sending ble Nakstad spurt om hurtigtestene er like gode som PCR-testene når det kommer til omikron-varianten.

- De viser seg å være like godt egnet. Fordelen er at hurtigtestene fanger opp smitte i de periodene du er mest smitteførende.

- Coronaviruset fører til veldig mye smitte mellom mennesker før man merker at man har symptomer. Det må man være obs på. Husk at en hurtigtest ikke er en garanti for at du ikke kan være smitteførende kort tid etterpå, og en PCR-test vil kanskje være mer sensitiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer