En dårlig løsning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Venstre-leder Lars Sponheim argumenterer for å holde to folkeavstemninger om norsk EU-medlemskap. Den ene skal avklare om det er flertall for å sende en ny EU-søknad. Hvis så er tilfellet, vil det på bakgrunn av det oppnådde forhandlingsresultatet bli holdt en ny folkeavstemning som i praksis vil avgjøre folkets ja eller nei til medlemskap.
  • Tanken bak er at en slik framgangsmåte ville løse regjeringspartienes EU-floke. Siden partiene har ulik holdning til EU-medlemskap, inneholder Sem-erklæringen en «selvmordsparagraf». Den innebærer at hvis et regjeringsparti tar opp medlemskapsforslag, opphører grunnlaget for regjeringen. Ved å overlate til folket å avgjøre hvorvidt det skal sendes en ny søknad, kan regjeringspartiene sno seg rundt sin egen selvmordsparagraf.

Men er det et godt nok argument?

  • EU-spørsmålet har representert et problem for alle de regjeringer som har befattet seg med det, siden det har splittet de fleste partier. Trygve Brattelis Ap-regjering gikk av etter å ha lidd nederlag ved folkeavstemningen i 1972. Jan P. Syses borgerlige koalisjonsregjering falt sammen da Senterpartiet brøt ut i 1990. Og Gro Harlem Brundtland ble påført sitt største politiske nederlag da folket atter sa nei i 1994. I dag deler EU-spørsmålet både regjeringspartiene og opposisjonen i to.
  • Det er mulig at Sponheims forslag, som også KrF er åpen for, ville brakt situasjonen ut av dødvannet. Men det smaker av taktikkeri og ansvarsfraskrivelse. I et så viktig og vanskelig spørsmål bør politikerne vise lederskap og klarhet. For de fleste vil det være underordnet om Norge i en fase hvor forholdet til EU skal avgjøres, ledes av en sentrum-høyre- eller en sentrum-venstre-regjering. Derfor bør alle politikere snarest komme seg ut av tenkeboksen, ta et klart standpunkt og vurdere om tida er inne til en ny medlemskapssøknad. Når tida eventuelt er inne, må medlemskapsspørsmålet - og bare det - bli avgjort ved en folkeavstemning.