Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En dårlig lov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Julaften kom tidlig i år for lille Mehmet (7) og familien hans. Før helga fikk gutten det gledelige budskapet om at han får dispensasjon fra bioteknologiloven. Etter først å ha fått avslag fra tidligere helseminister Dagfinn Høybråten, gir dispensasjons- og klagenemnda ham unntak. Mehmet kan dermed ta i bruk stamceller fra en ny lillesøster eller lillebror i behandlingen av en arvelig og livstruende blodsykdom.
  • Familien Yildiz kan også glede seg over at den har bidratt til å lempe på en av Europas mest restriktive bioteknologilover og skapt en bred offentlig debatt om norsk biopolitikk. Bare noen måneder etter at loven ble vedtatt, tålte den ikke møtet med virkeligheten. SVs kloke sidebytte endret stortingsflertallet og åpnet for adgangen til å gi dispensasjon. Men nemndas enstemmige avgjørelse må være første skritt mot en endring av den ett år gamle loven. Allerede ligger det inne en ny søknad om dispensasjon, og flere vil komme etter fredagens beslutning.
  • Ingen er tjent med en permanent unntakslov, som stadig må gi dispensasjon fra sine grunnleggende intensjoner. Det viser at loven ikke holder mål. Loven er så streng at den hindrer framskrittsvennlig medisinsk forskning og behandling. Den utfordrer dessuten abortlovgivningen idet den legger restriksjoner på adgangen til ultralyd og fosterdiagnostikk. Motstanden mot loven er bred i fagmiljøene, både blant forskere og helsepersonell. Også næringslivet har reagert på en lov som gjør at Norge i praksis ikke kan delta på et av framtidas mest spennende forskningsfelt.
  • Loven ble til i frykten for «sorteringssamfunnet». Det er et sensitivt tema som har skapt harde fronter i debatten, men alle som deltar er opptatt av å sette etiske rammer for utviklingen. Framtidsfrykt er likevel et svært dårlig utgangspunkt for en av de viktigste lovene Stortinget har vedtatt. Mens det i resten av verden foregår en liberalisering, har Norge gått motsatt vei. Rike og ressurssterke Norge er ikke bare utenforlandet, vi er gratispassasjerer. En ny lov bør speile at vi har større ambisjoner enn å dilte etter i den bioteknologiske utviklingen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media