REAGERER. Frp-leder Siv Jensen har lite til overs for demonstrasjonen mot krigen i Afghanistan. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
REAGERER. Frp-leder Siv Jensen har lite til overs for demonstrasjonen mot krigen i Afghanistan. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- En dårlig skjult trussel

Stortingspolitikere reagerer på Bhattis appell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen liker svært dårlig appellen Arfan Bhatti holdt foran Stortinget tidligere i ettermiddag.

- Jeg oppfatter dette som en litt dårlig skjult trussel, sier Jensen til Dagbladet.

Fra talerstolen demonstrantene hadde satt opp foran Løvebakken krevde tidligere terrorsiktede Arfan Bhatti at Norge umiddelbart må komme med et vedtak om å trekke norske soldater ut av Afghanistan.

- Hvis ikke må det norske folk være klar over at deres sikkerhet fortsatt vil være truet. Hvis sikkerhet er kjært for dere, bør dere komme med et opprop om å trekke soldatene ut, sa Arfan Bhatti.

- Dette er ikke en trussel, men en advarsel til deres eget beste.

Glissen demonstrasjon

- Man kan ikke annet enn å oppfatte det som en trussel. Han sier det ikke er en trussel, men det er klart det er det. Men Norge har gang på gang sagt at vi ikke lar oss true til taushet, kommenterer Jensen.

- Hvor alvorlig ser du på dette?    

- Det overlater jeg til politiet å vurdere. Min jobb som politiker er å bidra til å gi politiet de rammebetingelsene de trenger for å gjøre jobben sin, og å delta i det offentlige ordskiftet.

Muslimske ledere hadde på forhånd advart mot å delta under demonstrasjonen, etter at en hatvideo mot norske soldater, politikere og kongehus ble lagt ut på arrangørenes Facebook-side.

Men sammen med noen titall demonstranter viste Bhatti i dag sin motstand mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan. Det var langt flere politifolk og journalister til stede enn demonstranter, og markeringen gikk fredelig for deg.

Forferdet
Men flere stortingspolitikere reagerer på Bhattis appell.

- Vår deltakelse i Afghanistan skal ikke påvirkes av denne typen trussellignende "advarsler", sier Høyre-leder Erna Solberg i en tekstmelding til Dagbladet.

- Jeg synes han går langt over streken. Jeg ble ganske forferdet over den måten å snakke på, sier Arbeiderpartiets justispolitiker Jan Bøhler.

Bøhler trekker parallellen til Mohyeldeen Mohammads appell under karikatur-demonstrasjonen i 2010. Mohammad brukte den samme formuleringen som Bhatti da han advarte mot et 11. september på norsk jord.

- Den teknikken de har begynt med nå, å si at det ikke er en trussel men en advarsel, det er slags semantikk for å gå klar av norsk lovgivning. Det er ikke særlig formildende. Jeg regner med at politiet og påtalemyndigheter vil se nærmere på det nå, når det ser ut til å ha blitt et mønster, mener Bøhler.

Ser mønster
Også Venstres Abid Raja trekker paralellen mellom Bhatti og Mohyeldeen Mohammad.

- Det er ytringsfrihet i Norge, men trusler er straffbart. Hvorvidt dette er straffbart får politiet vurdere, sier Raja til Dagbladet.

SVs Akhtar Chaudhry har også reagert kraftig på hatvideoen som har vært lenket til fra demonstrasjonens Facebook-side.

- Min umiddelbare reaksjon er at jeg trenger ikke å forholde meg til dette. Jeg har langt bedre kilder å forholde meg til når det gjelder Norges sikkerhet, er alt Chaudhry vil si til Dagbladet om Bhattis appell.

Arfan Bhatti ønsket i ettermiddag ikke å snakke med Dagbladet.