- En del av ham forstår at dette er veldig spesielt

Rettspsykolog Pål Grøndahl tror Breivik har laget sin egen teori for å forklare hvorfor han er er så lite følelsesmessig engasjert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapsmannen Anders Behring Breivik hevdet i retten i dag at han er en empatisk og sympatisk person.

For å klare å gjennomføre terroraksjonene den 22. juli måtte han derfor benytte teknikker fra japansk bushidomeditasjon og bønn for å «avemonsjonalisere» seg.

- Jeg startet i 2006 og har gjort dette annen hver dag siden, sa Breivik. 

Senere la han til at han har fortsatt å bruke denne teknikken også i fengselet for å klare å gjennomføre rettssaken. Han forklarte meditasjonsteknikken på følgende måte:

- Jeg går i ring i luftegården og erindrer noen spesielle kampsanger.

Vanskelig Rettspsykolog Pål Grøndahl, som følger rettssaken mot Breivik, har aldri tidligere hørt om en slik teknikk.

-Jeg tror dette er vanskelig å få til hvis man ikke er «avemosjonalisert» fra før, for å bruke Breiviks egen terminologi. Jeg tror at en del av ham forstår at dette er veldig spesielt. Han prøver å forklare at han er så lite følelsesmessig engasjert og bruker denne knaggen for å forklare det uforklarlige, sier Grøndahl til Dagbladet.

Psykologen, som har vært sakkyndig en rekke straffesaker, mener Breivik har utviklet en dyp følelsesmessig forstyrrelse.

- Ved å si at han selv har trent seg opp, signaliserer han at han har kontrollen på egen utvikling. Spørsmålet er om det ikke er utviklingen som har tatt kontroll av ham, sier han.

- Breivik framstår som i retten som helt uberørt, tror du han er det?

- HAR EMPATI:  Flere ganger under rettssaken har Breivik framhevet at han er en emosjonell person, men de sakkyndige konkluderer med det motsatte. Foto: Bjørn Langsem
- HAR EMPATI: Flere ganger under rettssaken har Breivik framhevet at han er en emosjonell person, men de sakkyndige konkluderer med det motsatte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tror ikke han er følelsesløs eller følelseskald, men han har et helt annet følelsesregister og reagerer i forhold til verden på en annen måte enn de fleste andre. Mandag så vi at han reagerte på sin egne sødmefylte film. Derimot reagerer han ikke på detaljer rundt drap, lemlestelse død og lidelse. Hans følelsesliv er underlig og annerledes skrudd sammen enn de fleste andre, tror jeg.

- Mangler empati Breivik ga i dag et eksempel som skal bevise at han er empatisk. Han fortalte om en begravelse der han sier han var den som gråt meste. Han nevnte det samme eksempelet i sine samtaler med de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas før rettssaken.

Overfor dem hevdet Breivik også at han kan identifisere seg med tapet de pårørende etter Utøya-massakeren har lidt, fordi han selv har mistet kontakten med sin familie som en følge av sin forbrytelse.

I sin rapport konkluderer de sakkyndige derimot med at ikke kan sette seg inn i andres spørsmål.

Nettopp uttalelsen om at han kan forstå de etterlattes tap dokumenterer Breiviks manglende evne til å føle empati, ifølge de sakkyndige.

De beskriver ham som helt uten evne til emosjonell innlevelse og anger. De sakkyndige baserer denne konklusjonen på Breiviks samtaler med dem og uttalelser han har kommet med i politiavhør.

De sakkyndige bemerker at Breivik bruker begrepet empati instrumentelt. At han framstår som uten empati er forenelig med en dyssosial personlighet.