Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En del av kritikken oppleves både sårende og urimelig.»

Utenriksråd Bjarne Lindstrøm forstår at folk er forbannet på UD, men kritikken sårer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  At det kommer kritikk i en situasjon så dramatisk som denne, det må vi akseptere. Men på vegne av mine ansatte, som har stått på døgnet rundt under ekstremt press, oppleves en del av kritikken både sårende og urimelig, sier utenriksråd Bjarne Lindstrøm.

Sliten stab

På formiddagen 2. juledag fikk han beskjed om flodbølgekatastrofen. Siden da er det han som fra UD har styrt krisehåndteringen.

Nå får han og en sliten UD-stab kritikk for seindrektighet og manglende oppfølging av berørte nordmenn.

-  Dette er en krisesituasjon som ingen i moderne tid tidligere har sett konturene av. Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon. Det skal vi være ydmyke på. Men det er det beredskapssystemet vi har på plass 365 dager i året som har utgjort kjernen i vår håndtering, og det systemet har fungert. Vi tok de grepene vi skulle ta, sier utenriksråden.

Etter at alarmen gikk 2. juledag, satte UD sammen en krisegruppe på 20 personer. I løpet av de første 36 timene var 40- 50 mennesker involvert og de første forsterkningene på plass ved ambassaden i Bangkok.

Tre provisoriske kontorer ble så oprettet ved de verst rammede områdene i Thailand.  - Ble også ambassadene raskt gitt vide fullmakter til å handle?

-  Ja, vi ga fra første stund alle fullmakter til å hjelpe på den måten som var mulig, og de som dro ned for å styrke stasjonene fra Oslo, hadde med seg det de kunne av både kontanter og nødpass.

Handlekraft

-  Du er kjent for å ha en autoritær lederstil, ga du folk trygghet til å handle raskt?

-  Jeg driver effektivt, og jeg sier ifra. Handlekraft er viktig i slike situasjoner. Men mitt problem i denne situasjonen har ikke vært å få folk til å jobbe. Det har vært å få folk til også å gå hjem, sier Lindstrøm.

Uten søvn

Flere av de involverte i UD har nesten ikke sovet siden 2. juledag. Lindstrøm er en av dem. Nå avtar presset noe. Det er etablert skiftordninger, og andre statlige etater har overtatt ansvaret for oppgaver UD innledningsvis styrte.

-  Vi hadde ikke klart dette over lengre perioder. Belastningen hjemme og ute har vært enorm. Folk har gitt alt, og det er i slike situasjoner at korpsånden i UD kommer til sin rett.

-  Lærdommer?

-  Vi må gjennomgå våre beredskapsopplegg, men situasjoner som denne katastrofen må en samtidig spørre seg om det overhodet er mulig å planlegge for.

TØFFE DAGER: - Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon, sier utenriksråd Bjarne Lindstrøm. Her sammen med to av sine nærmeste medarbeidere: UDs administrasjonssjef Leidulv Namtvedt og assisterende utenriksråd Jørg Willy Bronebakk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media