Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En del overfallsvoldtekter kunne vært unngått om jentene hadde oppført seg annerledes

Kvinner kan selv sørge for å ikke havne i situasjoner der det er økt fare for at de blir voldtatt, mener fastlege Amir Tauqir Chaudhary.

FASTLEGE: Fastlege Amir Tauqir Chandhary ved Stovner legesenter, mener at kvinner kan sørge for å ikke overskride sine egne grenser i forbindelse med inntak av alkohol, narkotika eller i å komme i kontakt med fremmede personer. - Da forsvinner hemningene, og dette kan føre til at de ender i en situasjon der det nesten er uunngåelig at de blir voldtatt, sier han.
 Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
FASTLEGE: Fastlege Amir Tauqir Chandhary ved Stovner legesenter, mener at kvinner kan sørge for å ikke overskride sine egne grenser i forbindelse med inntak av alkohol, narkotika eller i å komme i kontakt med fremmede personer. - Da forsvinner hemningene, og dette kan føre til at de ender i en situasjon der det nesten er uunngåelig at de blir voldtatt, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fastlege Amir Tauqir Chaudhary jobber ved Stovner legesenter og er deltidsansatt ved Oslo Legevakt. Han jobber ikke direkte med voldtektsofre, men indirekte med ofre som har hatt somatiske plager i etterkant av dem.  

Han mener det finnes mange måter å forebygge overfallsvoldtekt på, blant annet dersom jentene selv blir mer bevisst farene.

- Overfallsvoldtekter skjer helt tilfeldig. Offeret kan være en 8-åring, en 18-åring eller en 80-åring, og voldsmannen har på forhånd bestemt seg for handlingen. Samtidig mener jeg at det er slik at noen norske jenter handler i uvitenhet og bør ta mer ansvar selv, i alle fall så lenge vi ikke har konkrete tiltak på plass fra politiet eller rettsvesenet, sier han.

Grensesetting En del overfallsvoldtekter kunne vært unngått dersom jentene hadde oppført seg annerledes, mener Chaudhary.

- Kvinner kan sørge for å ikke overskride sine egne grenser i forbindelse med inntak av alkohol, narkotika eller i å komme i kontakt med fremmede personer. Da forsvinner hemningene, og dette kan føre til at de ender i en situasjon der det nesten er uunngåelig at de blir voldtatt.  

Hva mener du med at det er uunngåelig?  

- Hvis man blir redd eller føler seg trua, går man med på mer for å slippe å ende i en enda mer truende situasjon, sier Chaudhary. 

Men stort alkoholinntak kan også bidra til at jentene ikke husker nøyaktig hva som faktisk har skjedd, mener Chaudhary.

- Noen jenter som har blitt med fremmede hjem, våkner dagen etter med "tegn" på at de har blitt voldtatt. Jentene husker ikke om det har skjedd noe, men basert på for eksempel hvordan klærne sitter, tror de at de kan ha blitt voldtatt, sier han.

Reagerer
AUF-leder Eskil Pedersen regerer på Chaudharys utspill.  

REAGERER:  AUF -leder Eskil Pedersen mener vi ikke m¨å komme dit at jenter må kle seg annerledes eller bli mindre fulle enn gutta - For da gir vi jentene ansvaret, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
REAGERER: AUF -leder Eskil Pedersen mener vi ikke m¨å komme dit at jenter må kle seg annerledes eller bli mindre fulle enn gutta - For da gir vi jentene ansvaret, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

-  Voldtekt er uakseptabelt, men det er også viktig hvilke ord man bruker om det. Når en lege som indirekte jobber med jenter som har blitt utsatt for voldtekt snakker om hvordan jentene bør oppføre seg, kan han bidra til å gi jentene skyldfølelse. Selv om denne legen mener det velmenende, holder det ikke, sier Pedersen til Dagbladet.

- Vi må ikke komme dit at jenter må te seg annerledes eller bli mindre fulle enn gutta - for da gir vi jentene ansvaret, legger han til.

Det er under tittelen «Legger ansvaret på kvinnene» i dagens papirutgave av Dagbladet, at fastlege Chaudhary kaster seg inn i debatten.

Chaudhary sier han ønsker å presisere at det aldri er kvinnens ansvar at hun blir voldtatt, og han understreker at han ikke mener at jentene skal oppføre seg eller te seg på èn bestemt måte, men at de kan endre noen vaner slik at de ikke ender i vanskelige situasjoner.

- Kvinner har aldri skyld i en voldtekt, men jeg mener at de bør være mer våkne. Vil de være på den sikre siden bør de alltid ta følge med noen hjem, sørge for at noen til enhver tid er informert om hvor de befinner seg, og at de ikke havner i stuasjoner, anledninger eller på steder der de føler seg utrygge, sier han.

- Skal kunne gå naken rundt Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Arild Stokkan-Grande mener Chaudharys utspill viser at det er viktig å jobbe med menns holdninger om overfallsvoldtekter.

-  Det skjer for ofte at noen mener noe om hvordan kvinnene kler seg eller oppfører seg. En voldtekt er alltid mannens ansvar og en kvinne skal kunne gå naken rundt i gatene uten å måtte stå i fare for å bli voldtatt, sier Stokkan Grande.   

- Aldri kvinnens feil Politiinspektør Hanne Kristin Rhode i Oslo politidistrikt ønsker ikke å fraråde kvinner fra å gjøre noe som helst.

- Kvinnen har aldri skyld i en voldtekt. Når jeg får spørsmål om hva kvinnen skal gjøre, pleier jeg å svare at det er mannen som må endre seg, sier Rohde til Dagbladet.

Hun mener at Oslo fremdeles er en trygg by å ferdes i, men sier at de siste fem voldtektene viser en del sårbarhetsfaktorer.

SKAL KUNNE GÅ NAKEN: Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande, i Arbeiderpartiet hevder det skjer for ofte at noen mener noe om hvordan kvinnene kler seg eller oppfører seg. - En voldtekt er alltid mannens ansvar og en kvinne skal kunne gå naken rundt i gatene uten å måtte stå i fare for å bli voldtatt, sier han.    

Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SKAL KUNNE GÅ NAKEN: Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande, i Arbeiderpartiet hevder det skjer for ofte at noen mener noe om hvordan kvinnene kler seg eller oppfører seg. - En voldtekt er alltid mannens ansvar og en kvinne skal kunne gå naken rundt i gatene uten å måtte stå i fare for å bli voldtatt, sier han. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Kvinner kan derfor forsøke å forebygge voldtekter i en viss grad. De kan for eksempel planlegge inntaket av alkohol, men dersom de ikke gjør det, er det deres eget valg, og det mener jeg ingenting om, sier Rohde.

- Feil fokus på gjerningsmann Fastlege Chaudhary sier til Dagbladet at han også mener at fokuset på selve voldtektsmannen er unødvendig stort, spesielt i media.

- Hvis gjerningsmennene er ikke-etnisk norske er fokuset på etnisitet såpass stort at det starter en debatt om integrering og innvandring og ikke selve voldtektsproblemet. Ofte er disse mennene traumatiserte, de kan ha psykiske lidelser, være krigsfanger osv - men dette kommer alt for sjeldent fram. Jeg mener man nå bør kartlegge og følge opp overgripernes psykiske og fysiske helse, sier han, og krever også at opplysningsarbeidet om voldtekt bli langt bedre.

På dette punktet får han full støtte at Stokkan-Grande.

- Vi må ta inn over oss at mange av de som utfører overfallsvoldtekter er innvandrere. Jeg tror vi er for dårlig i å kartlegge psyken til de mennene som kommer til Norge. Mange av dem har plager som de trenger hjelp til å håndtere, og myndighetene er i dag for dårlig på å fange opp dette, sier Stokkan-Grande.
Del 2 Seksjonsoverlege Henriette Waitz ved Oslo Legevakt sier til Dagbladet at Legevakten ikke står inne for Chaudharys uttalelser.  

- Vi vil også understreke at han ikke jobber på Legevaktens overgrepsmottak, sier Waitz.  

ALDRI KVINNENS FEIL: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen sier at når det kommer til overfallsvoldtekter av kvinner er det mannen som må endre seg, ikke kvinnen.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ALDRI KVINNENS FEIL: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen sier at når det kommer til overfallsvoldtekter av kvinner er det mannen som må endre seg, ikke kvinnen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!