REKORDVALG FOR RØDT:

- En del ser på oss som det nye Arbeiderpartiet

Rødt gjør sitt beste valg noensinne, og blir en maktfaktor i flere storbyer.

FORNØYD: Rødts leder Bjørnar Moxnes fikk stor jubel da han entret scenen på Rødts valgvake. Vis mer

- Dette er vårt nasjonale gjennombrudd i Norsk politikk, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes etter at triumfen var et faktum i går kveld.

Velgerflukten fra sentrum til flankene illustreres kanskje best ved Rødts rekordresultat: En oppslutning på 3,6 % i kommunevalget er en framgang på 1,6 prosentpoeng, og betyr at nesten dobbelt så mange velgere har puttet en Rødt-seddel i urna i år i forhold til for fire år siden.

- Alt over 3 % er bra. Alt over 3,5 % er oppsiktsvekkende. Og alt over 4 % vil være fantastisk, sa Bjørnar Moxnes til Dagbladet da han ankom Rødts valgvake på fotballpuben Pokalen på vulkan i Oslo. Den eneste antydningen til næringsliv blant de jublende Rødt-tilhengerne var Gatas Parlament, som solgte hettegensere.

- Et «oppsiktsvekkende» resultat og vel så det, altså?

- Det er monsterbra, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet, og putter en snus under en smilende leppe.

- Det er nesten vanskelig å tro.

JUBEL BACKSTAGE: Marie Sneve Martinussen, Rødt-leder Bjørnar Moxnes, 2 nestleder Silje Josten Kjosbakken og Markus Hansen jubler etter første valgmåling på Vulkan, der Rødt ble målt til 4,5%. Senere falt tallene noe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JUBEL BACKSTAGE: Marie Sneve Martinussen, Rødt-leder Bjørnar Moxnes, 2 nestleder Silje Josten Kjosbakken og Markus Hansen jubler etter første valgmåling på Vulkan, der Rødt ble målt til 4,5%. Senere falt tallene noe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Urban framgang

Rødt-bølgen er først og fremst et urbant fenomen: De lå i går kveld an til en oppslutning på 8,1 % i Oslo, 7,7 % i Trondheim, 5,2 % i Bergen, 6,7 % i Stavanger, og 6,7 % i Tromsø. I mange av disse byene vil partiet bli avgjørende for flertallet for venstresiden.

Det vil merkes, lover Bjørnar Moxnes.

- Velferdsprofitørene skal ut, i sektor etter sektor. Og vi skal få verdens strengeste regler mot sosial dumping.

- Har du en hilsen til Raymond Johansen i kveld?

- Han vet hvor han har oss. Og han vet at på en del ting er vi urokkelige, sier Moxnes.

Partiet lå i går kveld an til å få fem mandater i Oslo, to flere enn i dag. Og fortsatt en avgjørende posisjon i forhold til å gi det sittende byrådet flertall. De går fram i alle de andre storbyene også, med unntak av i Tromsø, der de gjorde et spesielt godt valg for fire år siden og er nesten halvert denne gang.

Tydelig venstredreining

Arbeiderpartiet har gjort det dårligste kommunevalget i sin historie. Samtidig har velgerne gjort en tydelig dreining mot rødere og grønnere politikk: Også SV og MDG gjør svært gode valg.

- Det er de tydeligste motstanderne av regjeringens politikk som går fram i dette valget - Senterpartiet, MDG og oss og SV. Arbeiderpartiet har kompromisset for mye, og har svekket troverdighet. En del ser på oss som det nye Arbeiderpartiet, sier Moxnes.

- Jeg håper dette er et frampek mot stortingsvalget om to år. Tidligere har vi gjort det svært godt i enkeltkommuner, men nå ser vi at vi har mye jevnere vekst, sier han.