En desperat jakt for å redde den afrikanske elefanten

Utdanner sporfinnere for å jage krypskytterne som truer elefantene.

BRUTALT: Krypskytterne jakter bare på efenbenet. Med tragiske følger for elefantene. Foto: World Conservation Society (WCS)
BRUTALT: Krypskytterne jakter bare på efenbenet. Med tragiske følger for elefantene. Foto: World Conservation Society (WCS)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle som har lest Wilbur Smiths romaner kan se romantikken som savannen i Afrika lokker med. Det største dyret på savannen er den afrikanske elefanten. Disse mektige dyrene kan rage fire meter over bakken, og veie så mye som seks tonn.

Til tross for sin fysiske dominans lever disse dyrene i dag i fare.

INGEN SEIER: Krypskytterne fikk ikke med seg de ettertraktede elfenbenene, men elefanten på bildet ble drept. Foto: Darren Potgieter (WCS)
INGEN SEIER: Krypskytterne fikk ikke med seg de ettertraktede elfenbenene, men elefanten på bildet ble drept. Foto: Darren Potgieter (WCS) Vis mer

Det antas å være mellom 420 000 til 600 000 elefanter igjen i verden, men siden 2011 har over 50 000 blitt drept.

Vil bli utryddet - Fortsetter dette vil den afrikanske elefanten være utryddet om noen få år. Vi snakker om et dyr som absolutt ikke ville vært truet hadde det ikke vært for krypskytterne, sier dr. Christian Nellemann, fra GRID Arendal, til Dagbladet.

Dr. Nellemann leder en utrykningsenhet for FNs miljøprogram gjennom GRID Arendal. De samarbeider med INTERPOL og FN i kampen mot organisert kriminalitet, i hovedsak miljøkriminalitet.

RIKTIG RETNING: Sporfinnere leter etter spor for å finne ut hvor de skal lete etter de kriminelle. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
RIKTIG RETNING: Sporfinnere leter etter spor for å finne ut hvor de skal lete etter de kriminelle. Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer

- Det er snakk om massiv utnyttelse av naturresurssene. Dette er handler om store skader, og organisert kriminalitet, sier dr. Nellemann, som har doktorgrad i biologi.

Miljøkriminalitet Dr. Nellemann har skrevet en lengre artikkel i aprilutgaven av Miljøkrim, et magasin som utgis av Økokrim. Der skriver han hvordan handel av elfenben er del av en større sirkel av vinningskriminalitet som gjennomføres i Afrika. Dette er «big business».

- Dette er organisert kriminalitet. Det er gjerne milits som kommer over grensa for å jakte på elefantene. I 2012 ble mellom 25 000 og 30 000 elefanter drept. Rovjakten er tredoblet de siste ti åra, sier dr. Nellemann.

STORT ANTALL: Det er et stort antall elefanter som ble drept i 2012. Over 25 000 dyr måtet bøte med livet på grunn av etterspørselen på elfenben. Foto: Darren Potgieter (WCS)
STORT ANTALL: Det er et stort antall elefanter som ble drept i 2012. Over 25 000 dyr måtet bøte med livet på grunn av etterspørselen på elfenben. Foto: Darren Potgieter (WCS) Vis mer

Grid Arendal sin kamp for å forhindre denne rovjakten avhenger av ildsjeler som dr. Nellemann, og han bruker sin operative erfaring fra utviklingsland og konfliktområder til å utdanne ildsjeler til og bli «trackers».

200 parkvoktere drept - «Trackere» (sporfinnere) er den desidert beste måten å forhindre krypskyttere på. Det er mye som er prøvd, men ingenting fungerer like bra som parkvoktere med sporfinneregenskaper, sier Nellemann.

Dette er ikke en jobb uten risiko. På ti år har det vært 3000 parkvoktere i Virunga nasjonalpark. Ca. 200 parkvoktere har blitt drept i løpet av denne tiden.

OPPSPORING: Leirplassen til krypskytterne er det beste stedet å samle spor om hvor de befinner seg ute i felten. Foto: Darren Potgieter (WCS)
OPPSPORING: Leirplassen til krypskytterne er det beste stedet å samle spor om hvor de befinner seg ute i felten. Foto: Darren Potgieter (WCS) Vis mer

- Dette er mennesker som gjør noe de tror på. De jobber for lite penger, og med høy risiko. Det er derfor viktig at de får god trening. Ofte skyter krypskytterne først, sier Nellemann.

Avskjærer krypskytterne Krypskytterne er ofte trente soldater, og parkvokterne er samtidig utstyrt med dårlige våpen. Men det går framover. I 2013 skal 500 parkvoktere læres opp til å bli sporfinnere. De vil få den kunnskapen som dr. Nellemann sier er essensiell for å redusere elefantdrapene.

- Om vi finner en brukt leirplass, får vi vite mye. Finner vi for eksempel gult maismel på bakken, er det et bra spor. Det er noe World Food Program leverer til Burundi eller Rwanda. Om vi vet det, kan vi avskjære krypskytterne når de drar tilbake der de kom fra, sier han.

Foto: Christian Nellemann (UNEP)
Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer

Jakten på elefanter har blitt fordoblet de siste par årene, og dette skyldes tilbud og etterspørsel. Det meste av elfenbenet ender opp i Asia, og for det meste i Kina.

Statussymbol - Det er et statussymbol for nyrike i Kina å eie noe av elfenben. Omfanget av krypjakta er så stort at elefanten kan bli utryddet i store deler av Sentral- og Vest-Afrika i løpet av få år, sier dr. Nellemann.

Krypskytterne som er på bakken organiseres av bakmenn med resursser. Det er profesjonelle militsgrupperinger, ifølge Nellemann.

Krypskytterne, som har skutt opp til 600 elefanter i et angrep aleine i en nasjonalpark, sender elfenben i containere fra Dar-es-Salaam eller Mombasa. Hele elefantfamilier skytes ned for fote, først en dominerende hunn eller en unge, slik at alle stanser, deretter skytes de en etter en - selv elefantungene drepes og blir liggende igjen

- Noe av elfenbenet sendes også via Vest-Afrika med fiskebåter. Tilstandene er som krypskytterkrigene fra 70- og 80-tallet. For å begrense dette må alle faser av etterretning og overvåkning bli bedre, dette kan ikke fortsette. Vi må få tatt bakmennene, sier dr. Nellemann.

500: I 2013 skal 500 sporfinnere trenes opp i håp om å begrense rovjakten. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
500: I 2013 skal 500 sporfinnere trenes opp i håp om å begrense rovjakten. Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer

På nåværende tidspunkt mangler parkvokterne trening, biler, samband, og de er utstyrt med dårlige våpen.

Dette er dyktige mennesker som dedikerer livet sitt for småmynt, ifølge dr. Nellemann.

UBEHAG: Sporfinnerne har en viktig jobb, men hver drepte elefant blir et tapt slag. Foto: Christian Nellemann (UNEP)
UBEHAG: Sporfinnerne har en viktig jobb, men hver drepte elefant blir et tapt slag. Foto: Christian Nellemann (UNEP) Vis mer