En desperat jakt for å redde den afrikanske elefanten

Utdanner sporfinnere for å jage krypskytterne som truer elefantene.

BRUTALT: Krypskytterne jakter bare på efenbenet. Med tragiske følger for elefantene. Foto: World Conservation Society (WCS)
BRUTALT: Krypskytterne jakter bare på efenbenet. Med tragiske følger for elefantene. Foto: World Conservation Society (WCS) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle som har lest Wilbur Smiths romaner kan se romantikken som savannen i Afrika lokker med. Det største dyret på savannen er den afrikanske elefanten. Disse mektige dyrene kan rage fire meter over bakken, og veie så mye som seks tonn.

Til tross for sin fysiske dominans lever disse dyrene i dag i fare.

Det antas å være mellom 420 000 til 600 000 elefanter igjen i verden, men siden 2011 har over 50 000 blitt drept.

Vil bli utryddet - Fortsetter dette vil den afrikanske elefanten være utryddet om noen få år. Vi snakker om et dyr som absolutt ikke ville vært truet hadde det ikke vært for krypskytterne, sier dr. Christian Nellemann, fra GRID Arendal, til Dagbladet.

Dr. Nellemann leder en utrykningsenhet for FNs miljøprogram gjennom GRID Arendal. De samarbeider med INTERPOL og FN i kampen mot organisert kriminalitet, i hovedsak miljøkriminalitet.

- Det er snakk om massiv utnyttelse av naturresurssene. Dette er handler om store skader, og organisert kriminalitet, sier dr. Nellemann, som har doktorgrad i biologi.

Miljøkriminalitet Dr. Nellemann har skrevet en lengre artikkel i aprilutgaven av Miljøkrim, et magasin som utgis av Økokrim. Der skriver han hvordan handel av elfenben er del av en større sirkel av vinningskriminalitet som gjennomføres i Afrika. Dette er «big business».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer