Ukraina-Krigen:

En desperat situasjon

Mariupol har vært beleiret i flere uker og byen begynner å gå tom for helt nødvendig proviant. - Det er all grunn til å være bekymret for at det har gått liv tapt på grunn av forsyningsmangel, sier seniorrådgiver i Røde Kors.

MATKØ: Den ukrainske byen Mariupol er sønderbombet etter en drøy måned med russisk invasjon. Den humanitære krisen vokser, og nå viser nye satellittbilder hvordan befolkningen i byen står i matkø. Foto: MAXAR Vis mer
Publisert

Havnebyen Mariupol har vært utsatt for massiv bombing i flere uker. Ifølge en uttalelse fra Mariupols byråd for to uker siden skal minst 2817 sivile være drept, men offisielle dødsfall er ikke kjent, og det er antatt at tallet er langt høyere.

Byen har vært beleiret i flere uker, og det har kommet meldinger om at reservene av vann og mat er i ferd med å brukes opp. I tillegg er det meldt at byens infrastruktur skal ha brutt sammen og at strømmen er borte.

- Det er livsfarlig

Anton Gerasjtsjenko, rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet, har tidligere uttalt at situasjonen i Mariupol stadig blir mer kritisk. På sin Telegram-bruker har han skrevet at ingen bygninger i byen er intakt, og at folk drikker fra sølepytter.

Også landets utenriksminister, Dmytro Kuleba, har på sin Twitter-bruker omtalt Mariupol, og skriver at byen nå er verdens verste humanitære katastrofe.

Seniorrådgiver i Røde Kors, Torben Bjørke-Henriksen, sier til Dagbladet at situasjonen i Mariupol er desperat.

- Det er rett og slett en kamp for livet hver dag. Menneskene der har sittet beleira i tre uker. Byen er en krigssone og de som beveger seg opp på gateplan risikerer livet, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer