En despots PR-stunt

Propagandashowet fortsatte i Syria i dag. Videoen viser deg demokratiets glade budskap som ble sendt ut til folket mens granatene hagler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var to verdener som møttes i Syria i går.

President Bashar Assads propagandaapparat prøvde å framstille situasjonen i landet som normal. Statlige medier intervjuet velgere som fortalte hvor bra grunnlovsforslaget var, hvor godt det var å leve i et land som Syria - og ikke minst hvor stor tillit de hadde til sin president.

Opposisjonen sendte ut bilder av fortsatt syrisk bombardering av Homs og andre opprørsbyer. De filmet også folk som kastet valgkortene sine i søpla eller brant dem. Også kopier av grunnlovsutkastet ble satt fyr på. For opposisjonen var det hele en bløff og en farse.

I dag fortsatte Assads propaganda. Resultatet etter valget ble talt opp, og demokratiets glade budskap ble formidlet folket mens bombarderingen av Homs fortsatte.

Ingen lilla fingre Mange merket seg at syriske velgere ikke måtte dyppe fingeren sin i blått eller lilla blekk, noe som har vært vanlig både under valg i Midtøsten og i land som Afghanistan.

En slik prosedyre skal i utgangspunktet være med på å forhindre valgfusk, slik at det ikke går an å avgi stemme flere ganger.

- Mangel på blekk inngir ingen tillit. Det var ingen observatører til stede i stemmelokalene, og det var ingen kontrollmekanismer. Gårsdagens folkeavstemning viser det syriske diktaturets sanne ansikt, sier Syria-ekspert Kai Kverme til Dagbladet.

På papiret Det nye grunnlovsforslaget framstilles som et tegn på at president Assad vil demokratisere sitt land, noe både skeptikere og motstandere ikke tror på.

Selv om den nye grunnloven åpner for at flere kandidater kan stille til framtidige presidentvalg, er det få som tror at Assad vil la seg slå. I en av paragrafene heter det så fint at en president skal sitte i sju år og bare i to perioder.

Men med planlagte valg i 2014 betyr det at Assad selv med grunnloven i hånd kan styre til 2028. Men de fleste tror han har mistet makten før den tid. Derfor blir også hele folkeavstemningen sett på som irrelevant.

 Stemmer:  Bilder av president Bashar al-Assad og kona Asma ved valgurnen ble sendt ut via de statlige mediene. Foto:  REUTERS/SANA
Stemmer: Bilder av president Bashar al-Assad og kona Asma ved valgurnen ble sendt ut via de statlige mediene. Foto: REUTERS/SANA Vis mer