<strong>MISTER DRØMMEJOBBEN:</strong>  Kim Terje M. Tollefsen (23) har vært lastebilsjåfør i fem år, men mister nå førerkortet fordi han hadde to epilepsianfall da han var 13 år gammel, og i ettertid har tatt medisiner mot dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISTER DRØMMEJOBBEN: Kim Terje M. Tollefsen (23) har vært lastebilsjåfør i fem år, men mister nå førerkortet fordi han hadde to epilepsianfall da han var 13 år gammel, og i ettertid har tatt medisiner mot dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En diagnose er som et kriminelt rulleblad. Den følger deg hele livet og setter kjepper i hjulene

Kim (23) hadde to epilepsianfall da han var 13 år. Det er årsaken til at han nå må omskoere seg, og gi opp drømmen som lastebilsjåfør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOLEMSKOGEN (Dagbladet): Kim Terje Myrseth Tollefsen (23) fra Drammen har aldri vært i tvil om hva han skulle bli som stor.

- Så lenge jeg kan huske har jeg drømt om å bli lastebilsjåfør.

- Jeg har alltid vært fasinert av, og hatt en stor lidenskap for tungtransport. Jeg vil ikke ha noe annet yrke. Det er bare dette jeg vil, sier 23-åringen til Dagbladet.

Mistet levebrødet Som 18-åring startet han i 2010 på yrkessjåførutdanning ved Hønefoss videregående skole. Men fordi han hadde hatt to epilepsianfall da han var 13 år gammel, måtte han søke om dispensasjon hos Fylkesmannen. Søknaden ble innvilget, og i januar 2011 fikk han førerkortet.

- Det ble da sagt at jeg måtte søke om ny dispensasjon etter fem år, men det var aldri noen sa at jeg risikerte å miste levebrødet mitt seinere, sier 23-åringen, som først sto fram med historien i bladet Anlegg&Transport.

Men nå er det nettopp det som har skjedd.

I sommer fikk Tollefsen et brev som snudde tilværelsen hans opp ned. Han fikk ikke fornyet dispensasjonen,  og måtte gi fra seg førerkortet. Tollefsen klaget på avslaget både til Fylkesmannen i Buskerud og til Helsedirektoratet, men fikk avslag på begge klagene.

- Det var en tøff beskjed å få. Det er frustrerende å ikke få lov til å drive med det man aller helst vil, sier 23-åringen.

Nytt regelverk Bakgrunnen for avslaget fra Fylkesmannen er at det i et vedlegg til førerkortforskriften kreves at kandidaten ikke har hatt epileptiske anfall eller gått på medisiner mot dette de siste 10 åra.

<strong>- TØFT:</strong> Kim Terje M. Tollefsen innrømmer at han synes det var vanskelig å få beskjeden om at han ikke lenger fikk lov til å kjøre lastebil. - Jeg savner det veldig, sier 23-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
- TØFT: Kim Terje M. Tollefsen innrømmer at han synes det var vanskelig å få beskjeden om at han ikke lenger fikk lov til å kjøre lastebil. - Jeg savner det veldig, sier 23-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

Det er dette helsekravet i forskriften Tollefsen fikk dispensasjon fra i 2010.

I avslaget han fikk i sommer vises det imidlertid til at regelverket ble endret i 2011 og at det siden da ikke lenger er noen dispensasjonsgrunnlag for høyere førerkortklasser.

- Det gis i dag ikke dispensasjon til førerkort for lastebil for noen, dersom de har gått på medisiner mot epileptiske anfall eller har hatt anfall de siste ti åra, sier Kjetil Lenes ved Fylkesmannen i Buskerud.

Dagbladet har fått tilgang til Tollefsens legejournaler. Her framgår det at han har vært anfallfri de siste ti åra. Men han har gått på medisiner etter dette.

Det er journalført at 23-åringen har vært medisinfri siden 2013. Selv sier Tollefsen at han sluttet for seks år siden, men at det tok tid før han opplyste fastlegen sin om det.

- Jeg sluttet på medisinene uten avtale med legen. Det var dumt, og får bare blitt ord mot ord, sier han.

- Lav risiko I sommer oppsøkte Tollefsen en nevrolog for en ny utredning. Nevrologen skriver i sin vurdering at hun tror ham i at han har vært medisinfri de siste seks åra.

<strong>INNVILGET:</strong> I 2010 fikk Tollefsen innvilget dispensasjonen.
INNVILGET: I 2010 fikk Tollefsen innvilget dispensasjonen. Vis mer

«Det er ulogisk at pasienten nå etter fem år med innvilget dispensasjon ved vedvarende anfallsfrihet ikke får fornyet dispensasjonen (...). En slik formell og rigid håndtering setter pasientens yrkesliv i fare», skriver nevrologen.

Videre skriver hun at utfra en nevrologisk faglig vurdering anser risikoen for at Tollefsen skal få anfall nå - ti år siden det forrige - som «så lav at en dispensasjon for førerkortet kan forsvares».

- Som et rulleblad Tollefsen har i dag fått omskolere seg hos firmaet Kaare Mortensen Oslo/Akershus AS, hvor han hele tiden har vært ansatt. Han sier han er takknemlig overfor arbeidsgiveren som har gjort det mulig for ham å fortsette å jobbe. 23-åringen arbeider nå som grunnarbeider, og kjører maskiner man kun trenger et maskinførerbevis for å føre - noe som er tillatt ifølge regelverket.

- Men jeg savner å kjøre lastebil, sier han.

- Og jeg synes det er urettferdig at jeg ikke lenger får gjøre det - særlig fordi jeg mener at jeg ikke lenger har epilepsi, at det var en barnesykdom. Men diagnosen følger meg som om den skulle vært et kriminelt rulleblad, og den setter kjepper i hjulene.

- Sterkt urimelig Tollefsen skal til nok en utredning på et spesialsykehus for epilepsi i desember, for håpet om å få lastebil-jobben tilbake har han fremdeles.

Flere advokater har bistått Tollefsen i denne kampen. En av dem er advokat Per Karsten Wahl. I en klage til Fylkesmannen i Buskerud skriver advokaten at «det er sterkt urimelig at Tollefsen etter å ha kjørt på dispensasjon i fem år ikke skal få fornyet dispensasjonen».

Helsedirektoratet opplyser overfor Dagbladet at de ikke kan kommentere denne konkrete saken uten et fritak fra taushetsplikten.

- Fylkesmannen kommenterer ikke enkeltsaker, sier kommunikasjonsansvarlig Kirsti Retvedt hos Fylkesmannen i Buskerud.

<strong>TAKKER ARBEIDSGIVER:</strong> Firmaet Tollefsen er ansatt i har sørget for at 23-åringen har fått omskolere seg etter at han fikk avslag på søknaden om forlenget dispensasjon. - Jeg har det godt her på jobben, og er takknemlig for at arbeidgiveren min har gjort det mulig for meg å fortsatt arbeide, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
TAKKER ARBEIDSGIVER: Firmaet Tollefsen er ansatt i har sørget for at 23-åringen har fått omskolere seg etter at han fikk avslag på søknaden om forlenget dispensasjon. - Jeg har det godt her på jobben, og er takknemlig for at arbeidgiveren min har gjort det mulig for meg å fortsatt arbeide, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
<strong>AVSLAG:</strong> Nå i sommer fikk ikke Tollefsen innvilget dispensasjonen.
AVSLAG: Nå i sommer fikk ikke Tollefsen innvilget dispensasjonen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer